pixel

Строежът на морското трасе на „Южен поток“ у нас тръгва напролет

южен поток

През второто тримесечие на 2014 г. ще започне строежът на морския участък на газопровода „Южен поток“ на българска територия, като изпълнителят ще бъде насърчен да наема български работници и фирми. В момента на брега край Черно море има съоръжения, които извършват само допълнителни изследвания във връзка с процедурата по бъдещото издаване на разрешително за строеж на  тази част от проекта за изграждане на цялата тръба. След по-малко от две седмици те ще бъдат изтеглени от региона на плажа Паша дере, който е най-чувствителната точка от проекта за варненци.

Така следващото лято почиващите на Паша дере ще станат свидетели как специални баржи ще полагат тръбите навътре в морето, а до определени участъци от пясъчната ивица достъпът ще е ограничен. Става въпрос за ивица от около 30 метра, под които ще са разположени четири тунела за тръбите на газопровода, но реално копаене на плажа няма да има, а мерките се вземат за всеки случай, тъй като отдолу ще са специалните пробивни машини.

Това стана ясно от думите на Андрей Фик, технически директор на компанията „Южен поток Транспорт“ (South Stream Transport), при представянето в сряда пред журналисти на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на подводното трасе през Черно море. Негов оператор ще е „Южен поток Транспорт“, в която 50 процента държи руската „Газпром“, 20 на сто са на италианската ЕНИ (ЕNI), а по 15% имат френската „Е Де Еф“ (EDF) и германската „Винтерсхал“ (Winthershall).

Паралелно секционно полагане на тръбите

Строежът на морския участък ще се прави по секции паралелно по цялото подводно трасе, обясни Фик. Българският участък от него, който няма нищо общо със сухопътния участък у нас, изграждан от „Южен поток България“, е върху 233 км, от които 23 км са в териториални води на България, а около 3 км са на сушата.

От това трасе около километър минава през плажа Паша дере, но четирите тръби ще бъдат на 20 метра дълбочина и ще се положат по специален безизкопен метод. Реално ще се копае само за входа и изхода на подземните пробивни машини за полагане на тунелите, в които ще са тръбите. Същият метод ще се използва и при строежа на руския бряг, където през декември 2012 г. край Анапа започна изграждането на първата компресорна станция от газопровода.

„Само по корабите в морето ще може да се познае, че се работи по газопровода“, уверява Фик. Той демонстрира каква ще е дебелината на стените на тръбите със стоманена отливка със специално полипропиленово покритие, чиято цел е да предпазва съоръжението от корозия заради влиянието на морските води, а и морето от тръбите. Специални пръстени пък ще предпазват заварките на тръбите.

Техническият директор допълни, че всички технологии, които ще се прилагат в строежа на морското трасе на „Южен поток“, вече са използвани при изграждането на „Син поток“, който също пресича Черно море от Русия до Турция, и са доказали своята надеждност.

Защитни стени срещу шума от строежа

Милена Христова, която е консултант на „Южен поток Транспорт“ за екооценката на проекта на българска територия, допълни, че строежът на участъка върху Паша дере ще продължи около година. Останалата част от сухопътното трасе на връзката между морския и наземния участък, която ще ляга в изкопни траншеи, ще минава на около 2 км от населени места и не се очакват никакви проблеми с околната среда и здравето на хората в региона, каза Христова. Тя призна, че при строежа ще има повишен шум и прах заради потока от камиони и изкопните работи, но строителните работи ще са далеч от селищата и ще се извършват само в обичайното работно време, а и край траншеите ще има временни шумозащитни стени.

Ще се наложи и изсичане на дървета в зоната на трасето, но като компенсация компанията ще извърши залесителни дейности на друго място.

Трасето на морския участък пресича две действащи зони от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, една, която предстои да бъде обявена за такава – изцяло в морето, и две защитени зони по българското законодателство, посочи Христова. НАТУРА-зоните „Лиман“ и „Ракитник“ реално няма да бъдат засегнати, тъй като работите там ще са безизкопни. Бъдещата зона от екомрежата – морската „Емона“, ще се следи изкъсо за влиянието на строежа върху морските бозайници и птици, както и на морското дъно, което ще бъде засегнато от драгирането при полагането по дъното на тръбите, обясни още екоекспертът.

В компанията на останки от 38 потънали кораба

Подводното трасе на „Южен поток“ ще минава край останки от 38 корабокруширали кораби на българска територия, но само шест от тях ще лежат едва на 150 метра от тръбите и затова за тях ще се направи специална буферна зона, коментира Милена Христова.

Тя допълни още, че докато продължават строителните работи на морския участък постоянно ще се изнася публична информация на сайта на компанията, а всеки желаещ може да поиска от компанията текуща информация по интересуващи го въпроси за проекта през онлайн секцията за обратната връзка.

Докладът за оценката за въздействие на проекта върху околната среда мина една фаза на публични обсъждания във Варна и Приселци през февруари 2013 г., но заради притесненията на хората за плажа Паша дере тя е променена и на 19 и 20 декември предстои ново публично обсъждане на описаните намерения за изграждането на трасето. Компанията ще вземе предвид евентуалните нови забележки и ще внесе окончателното си предложение за начините на строеж в Министерството на околната среда и водите през януари-февруари, допълни Матео Веронези, отговарящ за екоразрешителните в „Южен поток Транспорт“.

Дружеството очаква до края на първото тримесечие на 2014 г. оценката за въздействие върху околната среда на морския участък у нас да бъде окончателно одобрена от екоминистерството. Паралелни процедури по екооценка на трасетата, засягащи териториалните и икономическите води на Турция и Русия се провеждат в тези две държави.

Източник: mediapool.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: