pixel

Предстои изграждането на АМ „Хемус“ от Ябланица до Шумен

АМ Хемус

Източник: 24chasa

Вече има план за довършване на 255-те км на автомагистрала “Хемус” от Ябланица до Шумен.

Разчетите са оставащите километри да се строят на 8 по-малки отсечки и от София до Варна да се пътува по магистрала от общо 420 километра.

В момента има избран изпълнител на актуализацията на предпроектните проучвания, с който се подписва договор.

Анализите трябва да бъдат готови до края на годината, след което ще започне проектирането на лотовете.

Плановете са строителството на първата отсечка от 24 км след Ябланица да започне през втората половина на следващата година.

Осемте участъка ще се възлагат за изпълнение на отделни фирми. Предварителната оценка за дострояването на 255-те километра е за 780 млн. евро.

Със средства от европейската програма “Транспорт” (бюджет 2007-2013 г.) в размер на 5,2 млн. лв. ще се направи проектната подготовка. А за самото строителство България ще кандидатства за финансиране от европейския бюджет за периода 2014-2020 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: