pixel

Пазарът на имоти се събужда

имот

Източник: trud.bg

Много статистики напоследък загатват за раздвижване на имотния пазар. В края на миналата година например се оказа, че три поредни тримесечия са с ръст на новопостроените жилища. През последните 3 месеца на 2012 година те бяха с 16% повече от предишните три и с 33% повече от периода април-юни 2012 г.

Индексите на Националния статистически институт за цените на жилищата в областните градове (без новото строителство) продължават да показват спад на цените. Но измененията спрямо предишните тримесечия вече са незначителни – през цялата минала година те бяха под 1 процентен пункт.

Разбира се, цените не могат да наваксат нивата отпреди кризата, но това е отделен въпрос.

Сега към тези оптимистични данни за пазара се добавя нова порция. Информацията на Агенцията по вписванията за осъществените имотни сделки през първото тримесечие показва, че продажбите на имоти са с 23% повече на годишна база.

По данни на агенцията най-голям ръст в покупко-продажбите с недвижимости има в Пловдив – 28,6%. На второ и трето място са съответно Варна и Бургас – с 18% и 17,5%. Столицата остава на четвърта позиция с 8,3% ръст на сделките. През януари-март 2013 г. в София са сключени 3600 сделки, докато за същия период на миналата година техният брой е бил 3324.

Данните не показват каква е била активността по сегменти, например колко от сключените сделки са за жилища, колко за ниви, за гаражи и т.н. Но ако се погледнат цифрите за някои типично земеделски райони, се вижда, че ръстът на вписаните сделки там по нищо не се отличава от средните за целия имотен пазар двайсетина процента увеличение.

Например в Генерал Тошево, Добрич, Нова Загора, Пазарджик активността през първите три месеца на тази година е с 20-30% по-висока, отколкото през същия период на 2012 г. В същото време 55% от всички имотни сделки – 24 061, са се сключили в областните градове, където се търгуват предимно жилища, магазини и промишлени обекти. Ръстът тук е точно 20% на годишна база и той показва, че е много вероятно градските пазари да са започнали да се “събуждат”.

Според изпълнителния директор на “Бългериан Пропъртис” Полина Стойкова има две по-глобални причини за сегашното видимо събуждане на имотния пазар в България. Едното е, че на него са се върнали хората, които кризата накара да изчакат с купуването на първо жилище например.

Причината за завръщането им според нея е чисто обективна. “Вече се вижда, че цените са достигнали дъното и ако сте чакали 4-5 години, за да си купите жилище, може би вече не ви се чака. Ако човек е бил на 30 години, когато дойде кризата, значи вече е на 35, в повечето случаи женен и с дете и няма как повече да отлага покупката на първо жилище”, смята Стойкова.

Другата група причини тя намира в случващото се на банковия пазар. От една страна, лихвите по депозитите губят привлекателността си като средство за инвестиране на пари. От друга – върху тях вече се плаща данък. Изпълнителният директор на “Адрес Недвижими имоти” Георги Павлов дори смята, че много хора са оставили в сметките си само гарантираната при фалит сума от 196 хил. лв., а с остатъка са активизирали търсенето на качествени имоти.

Според маркетинг мениджърът на същата агенция Калоян Богданов обаче през първото тримесечие на тази година са се активизирали предимно хората с по-ниски финансови възможности. За това той съди по факта, че са се купували предимно жилища в периферните райони на градовете и то най-често на стойност под 50 000 евро. Но това също раздвижва пазара.

“Не бива да се забравя и че базата, с която сравняваме първото тримесечие на тази година, е доста ниска. През зимата на предишната година имаше няколко фактора, които наложиха спад на сделките.

Например  имаше рекордно ниски температури и криза в еврозоната, което доведе до временна стагнация на имотния пазар”, коментира Полина Стойкова.

От “Бългериан Пропъртис”, която има силни позиции предимно в продажбите на ваканционни имоти, отчитат, че и през тази година продължава започналият през 2012 г. възход на продажбите в курортите.

В Слънчев бряг например цените на жилищата са се повишили през март с малко над 1% в сравнение с предния месец, а на годишна база има ръст от 18,4%. Възстановяването на този пазар е най-вече благодарение на руските купувачи, които упорито продължават да проявяват интерес преди всичко към зоната между Свети Влас и Равда, която вече е слята в един мегаполис.

“За съжаление изминалата зима показа, че ръстът на сделките не се отнася за зимните ни курорти, а извън Слънчев бряг е просто много нисък. От друга страна сделките с чужденци се приключват сравнително по-бавно, така че голяма част от сегашните вписвания се дължат на покупки, които са започнали още през 2012 г.”, каза Полина Стойкова.

Друг сегмент от пазара, макар че заема незначителните 10% от него, показва завиден ръст – продажбите на луксозни имоти. През първото тримесечие на т.г. продажбата на жилища, които струват над 1500 евро на квадратен метър, са се увеличили с 4%, по данни на агенцията “Юник Естейт”, най-голямата специализирана в този клас имоти. За цялата 2012 г. ръстът беше 17% в сравнение с предишната 2011 г.

До голяма степен отбелязаният ръст на сделките се дължи на продажбите на малки – между 45 и 75 квадрата, жилища. Те съставляват към 80% от всички покупки на жилища през периода януари-март 2013 г., по данни на “Адрес”.

Прогнозите на всички агенции за недвижими имоти за тази година са за продължаващо повишение на броя на сделките, предимно на ваканционните и на жилищните имоти.
Брокерите се надяват и миналата година да е била последната със спад на цените на ваканционните имоти и през тази те да започнат да се оттласкват от дъното или да останат на сегашните си нива.

При апартаментите в комплекси по морето от миналата година например офертите в диапазона 30 000-40 000 евро намаляват за сметка на тези в границите 40 000-50 000 евро. Най-евтините имоти не са изчезнали съвсем, но се продават все по-непривлекателни апартаменти – далече от морето или в райони без инфраструктура.

Колкото до градските апартаменти, там дори да има ръст в цените, той ще е незначителен и няма да се отнася до всички райони и до всички видове апартаменти, твърдят от “Адрес”. Новина ще има обаче, ако изобщо няма спад.

През първото тримесечие на 2013 г. на пазара на офис площи в България излязоха нови 19 300 квадратни метра. Това показва тримесечният анализ на специализираната консултантска фирма “Фортон Интернешънъл”.

През периода януари-март 2013 г. обаче новонаетите офисни площи в цялата страна са били 31 300 кв. метра, което е с 23,25% повече от предишното тримесечие. В същото време свободните офис площи са намалели с 1,74 процентни пункта в сравнение с предишните три месеца до 31,7%.

Значително по-малко свободни индустриални площи има в момента, се твърди в същия анализ. В района на столицата например едва 3,36% от съществуващите 739 600 квадратни метра складове, халета и работилници са свободни за отдаване под наем.

През първото тримесечие в София е сключена една по-голяма наемна сделка – швейцарският производител на електрооборудване LEM обяви, че наема 4500 квадратни метра за свое производство. В провинцията най-забележителна сделка е нанасянето на големия турски производител на какаови продукти “Алтънмарка” в Първомай, във фабриката, която доскоро се заемаше от френския производител на вълнени изделия ADF.

Според “Фортон” раздвижването в тези сегменти от имотния пазар ще продължат и през 2013 г., макар че до голяма степен ще зависят и от резултатите от изборите на 12 май и от това дали след тях ще има политическа стабилност.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: