pixel

Започна строителството на обхода на Габрово

път

Източник: vestnikstroitel.bg

Идеята за обхода и тунела на Габрово е от 1886 г., за което свидетелстват писма, изпращани от тогавашния кмет на Габрово Петко Гачев до Иван Вазов.

„Няма по-смислен приоритет от това да се изпълни столетната мечта на българите да имат тунел под Шипка и да се отпуши един европейски транспортен коридор“, коментира държавният глава.

„Пътят е важен за икономическото развитие на Габрово. Убедена съм, че проектът ще подобри живота ви и ще направи връзката с Южна България много по-бърза. Пожелавам на строителите безаварийна работа и завършване на обекта в срок“, каза Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Министърът на транспорта Кристиан Кръстев допълни, че нещата се случват, когато има работа в екип.

„За мен е истинска гордост да дам началото на този проект. Срамно е, че пътната администрация не е довела строителството доникъде толкова години. Надявам се този прецедент да остане в миналото“, заяви инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

Първата копка на стратегическия обект бе направена ден преди Деня на Габрово – 17 май. В края на церемонията Плевнелиев се обърна към кмета и я помоли да следи изкъсо изпълнението.

Строителството на обходния път ще се извършва на четири етапа. Техническите параметри на обекта са двулентов път с габарит 10,5 м и проектна скорост 70-80 км/час. Ще бъде изграден тунел в участъка между с. Чехлевци и кв. „Дядо Дянко“, с който Байковският баир се пресича в посока север – юг. Проектът включва построяването на 4 пътни възела, 4 кръстовища, 5 броя мостове и виадукти.

В „Консорциум ПСВТ“ участват „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС. Строителния надзор ще осъществи ДЗЗД „Обединени консултанти” с партньори „Трансконсулт БГ” ООД, „Рубикон Инженеринг” ООД и „Трафик Холдинг” ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 540 календарни дни.

Обходният път на Габрово е част и от Транс­европейски транспортен коридор IХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис и е възлова точка при движението в посока север – юг. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България.

Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Втората фаза – изграждането на тунел под връх Шипка (3,22 км), включва участък с обща дължина 10,549 км. Индикативната му стойност е 150 млн. евро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: