pixel

Първата в света дървена вятърна турбина започва да се върти в Германия

вятърна турбина

Източник: greentech.bg

Да накараш вятърна турбина да заработи добре изисква тя да може да достигне до силни ветрове, по-силни от тези, които се носят над земята. Това е причината големите витла да се монтират на високи кули. Въпреки екологичното електричество, което произвеждат, тези кули не са много екологични сами по себе си – обикновено са изградени от стомана, която е не само скъпа, но изисква големи количества енергия за обработка. Транспортът също е тежък и сложен.

В усилията си да направят вятърните турбини по-зелени, хората в немската фирма TimberTower са направили дървена 1,5-мегаватова вятърна турбина в Хановер, Германия.

Работата на TimberTower започва със свързана система от слепени дървени ламинирани плоскости и повърхностни компоненти. Те се произвеждат далеч от площадката и се транспортират до нея в 12 м. контейнери за монтаж на място. Основата е куха осмоъгълна кула. Окончателният прототип е висок 100 м. и има вградена стълба и асансьорна система. Горе има вятърна турбина Vensys 77. Турбина има диаметър на ротора 77 м., тежи почти 91 тона и генерира 1500 киловата електроенергия.

TimberTower казва, че масата и диаметърът на основата на кулата са идентичен с тези на на тръбна стоманена кула. Всички суровини, използвани в кулата, идват от сертифицирани доставчици на дървен материал. В допълнение към осмоъгълното сечение, кухата кула може да бъде направена с шестоъгълна основа или с дванайсетоъгълно сечение. Компанията твърди, че системата й може да осигури стабилност на кула с височина до 200 м. и в момента е в процес на разработване на 140 м. кула.

С гарантиран живот от минумум 20 години TimberTower отговаря на съвременните правила за застраховане, сертификация и противопожарна защита. Компанията твърди, че една 100-метрова TimberTower турбина спестява около 300 тона листова стомана и благодарение на процеса на обработка, който консумира по-малко енергия, пести и около 400 тона CO2. След като достигне края на жизнения си цикъл, дървената кула може да бъде лесно рециклирана.

След първата копка в Хановер през януари, прототипът на TimberTower бе завършен по-рано този месец. В момента е в процес на тестване, но трябва да бъде свързана към електрическата мрежа до края на годината.

 

 

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: