Президентът настоява за стандартизирани обществени поръчки

плевненлиев

Източник: publics.bg

„Стандартизираните обществени поръчки ще икономисат милиарди на българските граждани, а и ще бъдем много по-коректни към бизнеса“ – каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус“.

Според него трябва да се спре практиката всеки кмет да бъде „прекалено креативен“ и да си измисля заданията в откритите покани. Плевнелиев предлага да бъдат въведени стандарти на обществени поръчки за всеки вид обект. Това според президента ще спести милиарди на българските граждани и ще се осигури едно по-коректно отношение към бизнеса. Той дава пример процедура за избор на строител на детска градина, като изпълнителят трябва да разполага с асфалтова база на не повече от 10 км от обекта.

Друг случай с оспорени изисквания е предстоящата реконструкция на бул. „Дондуков“ в случай, че се намери финансиране. От строителната камара коментираха неофициално пред Mediapool, че изискванията към кандидатите са умишлено завишени, за да бъдат избрани определени компании. Причината за тези изказвания е, че кандидат-изпълнителите трябва да са извършили 5 поръчки за последните 5 години, а минимум 2 от обектите да са включвали и рехабилитация на релсов път.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: