pixel

2600 строителни фирми са изчезнали от пазара

строителство

Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Димчо Михалевски коментира, че в първата половина на годината 8 фирми са акумулирали над 66,1% от стойността на всички договори. Малките фирми – над 4000, са акумулирали едва 3,1%. Той посочи пред БНР, че България се нуждае от големи фирми, но те трябва да получат подкрепата на публичните власти, за да имат експанзия и на съседните пазари.

„Опитахме се да направим един анализ – защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, специално на публичните инвестиции, защото всяка година се планират над 5 млрд., а реалното изпълнение е между 3 и 3,5 млрд. лв.“
, каза Михалевски.

По думите му над 2600 строителни фирми са прекратили своето съществуване. Причината – огромната вълна на обжалване на обществени поръчки силно забавя изпълнението на проектите. Намалявали и работните места в строителния бранш.

„Оказа се, че една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, които после започват да ги преразпределят, което не е приемливо условие, и което води до такива негативи, на които всички сме свидетели за неразплащане към подизпълнителите“, коментира Михалевски.

Най-същественият проблем е, че фирмите започнаха масово да губят своите права по изпълнение на проекти първа и втора категория съгласно ЗУТ – това силно намалява конкурентната среда“, коментира Михалевски и добави, че целта им е да се променят условията така, че да се нормализира конкурентната среда.

Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, добави той.

Депутатът подчерта, че огромна част от фирмите вече трудно могат да бъдат възстановени.

„Резултатът е да можем да имаме достатъчно по размер публични инвестиции, защото те се свиха с над 1/3 за последните години“, категоричен бе Михалевски.

Той очаква подкрепа от всички политически партии за предлаганите изменения в законите. Той посочи и конкретните неща, които ще предложат за промяна.

„Винаги бихме подкрепили мерки, които биха подобрили конкуренцията, да има повече прозрачност“, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ. Той обаче изтъкна, че по време на такава безпрецедентна криза няма как да не изчезнат много фирми.

По думите му за друга част от изпадналите през последните години фирми е имало чисто административни пречки.

В момента няма откъде да дойдат средствата, освен от европейските фондове. Нашата работа през последните 4 години беше именно в тази насока. За големите фирми, които взимат най-големите поръчки, Ненков подчерта: „Тези фирми нито са на ГЕРБ, нито ние сме ги създавали. Това са фирми, които с годините са натрупали своя икономически и финансов ресурс“.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: