150 строителни фирми се появяват преди избори

stroitelstvo

Средно по 150 строителни фирми се „раждат“ до два месеца преди избори през последните 7 години. Това съобщи за „24 часа“ шефът на Камарата на строителите Иван Бойков. Обяснението: “ създават се, за да усвояват европари“, смята той. Средно на година през последните две пък от регистъра на камарата се заличават около 400-500 компании. Бойков смята, че това не означава непременно фалит, а пренасочване към други сфери или пък потъване в сивата икономика.

Бойков заяви също, че нито една институция в държавата не знае точно колко договора са сключени по двете временно спрени оперативни програми- „Екология“ и „Регионално развитие“. Той предостави на „24 часа“ справки на камарата. От тях става ясно, че изработеното от строителните фирми вече е за над 1 млрд. лв., а са платени около 260 млн. лв. по „Околна среда“ и 90 млн. лв. по „Регионално развитие“.

Работата не е спряла въпреки забавеното плащане. Бойков прогнозира, че до средата на 2015 г. браншът може да усвои 2 млрд. лв. за строителство по еврофондовете.

Като проблем Бойков посочи, че 70% от междуфирмените сделки се плащат със закъснение, 90% от компаниите са свили оборотите си от началото на 2014 г., а 15% от малките фирми пък са замразили работата си. Всички фирми, работили по програмата за саниране, няма да си получат парите, тъй като сметките са блокирани в затворената КТБ, допълни Бойков.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: