pixel

Граждани настояват за отпадане на такса „сградна инсталация

zgradna instalatzia

Няколко граждански организации излязоха на протест пред Съдебната палата в София с искане да отпадне т. нар. такса „сградна инсталация“, която плащат абонатите на топлофикациите, съобщи БНР.

„Съдят ни на конвейер, чашата на търпението преля“, скандираха протестиращите, които носеха плакати „Топлофикация = организирана престъпна група“, „Днес ВКС решава дали съм гражданин на ЕС или продължавам да съм илот на „Топлофикация“, т.е. на енергийната мафия“.

По същото време се проведе първото заседание на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали таксата ще отпадне, или ще се запази. Заседанието на Гражданската колегия е по искането на омбудсмана Мая Манолова най-общо да разтълкува дали договорът с „Топлофикация“ върви с апартамента, ако в етажната собственост има парно.

Съдиите изслушаха и Манолова. Тя подчерта, че жалбите, отправени към омбудсмана срещу „Топлофикация София“, са се увеличили повече от два пъти. Манолова настоява да се изпълнява европейското законодателство, което забранява плащането на непоискана услуга. „Аз пледирах в защита на правото на гражданите да изберат да ползват парно или не. В случаите, в които са се отказали да ползват парно, да не дължат такса“, обясни омбудсманът.

Манолова не се ангажира да прогнозира кога Касационният съд ще реши за таксата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: