pixel

Граждани против кръгово движение на Лъвов мост

естакада

Сдружение „Граждани за София“ изрази категоричното си несъгласие с намеренията на Столична община за ремонт на кръстовището на Лъвов мост. Трябва да се премахнат трамвайните линии по булевард „Мария Луиза“, убеден е архитект Димитър Димитров от сдружението.

Плановете на общината са кръстовището на Лъвов мост да стане шестата естакада в София. Окончателният вариант на проекта предвижда да се изгради кръгово движение около моста, а той да остане само за пешеходци и трамваи.

Под моста от 2-те страни на р. Владайска ще има 2 нови платна, част от бул. “Сливница”. По тях ще минават колите от Сточна гара и ж.к.”Люлин”. Сегашните платна ще се ползват от автомобилите, които се отклоняват по “Мария Луиза” към Централна жп гара и ЦУМ.

„Граждани за София“ обаче не са съгласни с идеята по бул. „Мария Луиза“, в частта от улица „Козлодуй“ до площад „Света Неделя“, да продължават да преминават трамваи. Те предлагат булевардът да стане изцяло пешеходен в частта му от ул. „Козлодуй“ до Централни хали, предаде БГНЕС.

Според архитект Димитров планираното кръгово движения в района на Лъвов мост няма да бъде полезно.

Кръг се прави при наличие на равностойни леви завои, за да бъде полезен и да работи. Искаме да покажат интегриран план на метрото с останалата трамвайна мрежа„, подчерта той.

Димитров поиска извънредно заседание на Министерски съвет, на което да се приеме оценка на инвестиционните проекти в София, извършени през последните години в София.

Архитектът е убеден, че 2/3 от планираното трасе на третия метро диаметър няма да е достатъчно натоварено. В частта от театър „София“ до ж.к. „Левски Г“ няма да има необходимото натоварване, за да се извърши подобна инвестиция, същото важи и за частта от ул. „Житница“ до ж.к. „Овча купел“, смята архитектът. Според него метрото трябва да минава по бул. „България“ и да стига до Националния исторически музей.

Арх. Димитров дори смята, че трябва да се приеме нов устройствен план на София с нова схема за масовия градски транспорт.

От гражданската организация призоваха прокуратурата да провери договорите за изграждането на кръстовищата на две нива при Телевизионната кула и на бул. „Академик Иван Ев. Гешов“. Реалната стойност на направеното на бул. „Академик Иван Ев. Гешов“ е 3 милиона лева, твърди Димитър Димитров.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: