pixel

Multipor – ефективната и сигурна топлоизолация

multipor

Лято е…плаж, море, слънце. Но скоро отново ще задухат силни и студени ветрове,температурите ще паднат и ще се скрием в къщи на топло. За да бъде там наистина топло и уютно е трябвало да помислим по една важна тема – „топлоизолация”!  Изникват и първите въпроси – как, кой, с какъв материал. От скоро и в България вече се предлага нов за страната ни продукт, но с дълга европейска история – минералните топлоизолационни плочи Multipor.  Те се произвеждат от екологично чисти минерални суровини в завода на „Ксела България” в гр. Добрич.

multipor

Уникалното при Multipor е комбинацията от неговата твърда структура, пожароустойчивост и паропропускливост. Това прави материалът конкурент на класическите топлоизолационни материали (EPS, XPS, минерална вата), но без да притежава техните недостатъци. Освен допълнителна топлоизолация (коефициент на топлопроводност λизч=0,045W/mK) Multipor осигурява здравословен микроклимат чрез способността си да „диша”, което спомага за предотвратяване появата на мухъл в стаите. За разлика от масово използваните топлозиолации, Multipor не се възпламенява и не отделя вредни за човека газове, не променя с времето своите характеристики и не се нуждае от последващо саниране. Отличните му качества го правят подходящ за външни и вътрешни топлоизолации. Лесното му поставяне, ниско обемно тегло (между 100 и 115 kg/m³) и минималната последваща поддръжка го прави изключително пригоден за изолация на тавани на подземни помещения и гаражи. Multipor е отлична алтернатива на класическите топлоизолационни материали при изграждане на многослойни топлоизолационни системи – при саниране на стари сгради или при новостроящи се нискоенергийни къщи.

Особено предизвикателство за специалистити е подобряването на енергийната ефективност на сгради паметници на културата или други, при които не е възможно променяне на фасадата. В тези случаи единственото решение, за да подобрите енергийната ефективност на сградата е поставянето на вътрешна топлоизолация като така не само намалявате разходите и подобрявате микроклимата в помещенията, но и съществено повишавате стойността на имота.

multipor

multipor

multipor

Избирайки вътрешната топлоизолация с новите минерални плочи Multipor Вие постигате:

Сигурност – Multipor притежава най-високия клас по негоримост А1. Основно тяхно предимство е, че в случай на пожар, за разлика от други топлоизолационни материали, не се възпламеняват и не отделят вредни за човека газове.

Здравословен микроклимат – добрите топлоизолационни възможности на материала съчетани с неговата пороьозна структура намаляват вероятността от появата на мухъл в помещенията. Вътрешната топлоизолация с Multipor регулира влагата чрез способността си да абсорбира влажните изпарения по време на техните пикове и да ги пропуска бавно обратно, когато относителната влажност в помещенията намалее. Способността на материала да „диша” допринася за създаването на здравословен микроклимат и комфортна жизнена среда.

Енергийна ефективност  – минералните топлоизолационни плочи Multipor притежават коефициент на топлопроводност λ=0,045 W/mK, изолирането с тях води не само до намаляване на месечнитe сметки, но и до увеличаване живота на сградата и повишаване стойността на имота.

Дълготрайност – минералните топлоизолационни плочи Multipor не стареят, т.е. не се наблюдават съществени изменения в качествата им. За разлика от други изолационни материали, изолираната вече стена с Multipor не се нуждае от често последващо саниране.

Ксела България

Ксела България е на българския пазар от близо четвърт век и е част от Xella Group - водещ световен производител на строителните материали, доказали качеството си през годините - блоковете от клетъчен бетон YTONG и минерални топлоизолационни плочи Multipor. Xella е със седалище в Дуисбург / Германия, притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни. В България оперират два завода – този за YTONG в София и за Multipor – в Добрич, като произведените материали се изнасят в над 10 страни от Европа и Близкия изток.

Прочетете също: