pixel

Институтът за иновации „Фрауенхофер” изобрети самопочистваща се външна изолация

изолации

Източник: vestnikstroitel.bg

Явно ще отмине времето, когато собствениците периодично трябваше да се грижат за обновяване фасадите на сградите си. Решение на този проблем предложиха учени от института за иновации „Фрауенхофер”, Германия. След тригодишен труд оригиналното прилагане на принципа на фотокатализата им е помогнало да измислят покритие, което се почиства само.

В сегашните мазилки и бои за външните части на постройките се използват предимно полимерни разтвори и бои, съдържащи силиконова смола и силикатни съставки. Те обаче не са достатъчно защитени от въздействието на отлагания от прах и от обрастване с гъбички и мъхове. В новото покритие е вложен материал от пигменти с диоксид на титана, който активно развива фотокатализа. Когато бъде изложен на слънце и влага, процесът в повърхностния слой се задейства и органичните вещества се разграждат.

Изненадващо изследователите са открили и страничен ефект на иновацията, която може да се окаже много полезна за опазване на околната среда. Освен за почистването на сградите новото покритие абсорбира вредни емисии, съдържащи се във въздуха. Учените от института „Фрауенхофер” са започнали следващ проект за оптимизиране на тези екологични свойства на материала.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: