pixel

Пасивните сгради ще се строят по-лесно

пасивни сгради

Източник: vestnikstroitel.bg

По света все повече се изграждат пасивни къщи. Но навсякъде трябва да се отчитат климатичните особености за този специален вид строителство. Учени от института „Фрауeнхофер” и от Института за пасивни къщи в САЩ разработиха софтуера WUFI® Passive за планиране на подобни постройки на територията на Северна Америка. Той се базира на по-рано създадения в Германия модел.

Идеята за пасивни къщи се заражда в САЩ, но бързо намира многобройни поддръжници в Германия и скандинавските страни, където се развиват най-вече теоретичните основи и компютърните модели. Поради климатичните особености при прилагането им обаче в Северна Америка често се допускали грешки. Затова специалистите са на мнение, че с прилагането на WUFI® Passive строителството на енергийно ефективните сгради ще напредне по-бързо. Нещо повече – въз основа на придобития опит изследователите предлагат следващата стъпка да бъде създаването на международна система от стандарти за пасивните къщи, която да отчита местните климатични и други особености във всяко кътче на планетата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: