pixel

Лондон прави летище над Темза

летище

Източник: vestnikstroitel.bg

След уникалните постройки за Олимпиадата в Лондон градът е на път да се сдобие с ново чудо на строителството – плаващо летище. Архитектурната фирма „Генслер” е предложила новата концепция за аеропорт в устието на река Темза.

Проектът наподобява извънземен кораб. Основното предимство на съоръжението е, че то може да бъде разположено на удобно място, което да осигурява оптимални трасета за самолетите и същевременно да не пречи на миграцията на птиците, обяснява ръководителят на проекта Ян Мулкахи.

Правителството, което търси начини да реши проблема с огромната претовареност на летищата „Хийтроу” и „Гетуик”, е запознато с проекта. То отдавна има желание да се създаде ново летище, което да поеме част от трафика. За момента проектът за плаващия остров, който ще се нарича Boris Island, е сред фаворитите, пише британската преса.

Според предварителните разчети терминалите ще бъдат съединени с подводни тунели. Аеропортът ще има четири плаващи писти, които са прикрепени към дъното, и чакалня, от която ще тръгват подводни тунели на метрото и влаковете. С тях пътниците ще се придвижват към центъра на столицата. Компанията не смята да прави изкуствен насип на реката, за да изгради летището върху него. Всичко ще плава върху гигантски платформи.

Освен летището компанията предвижда да бъде изградена и нова високоскоростна жп линия, която да обикаля Лондон. Приблизителната й стойност ще е над 23 млрд. евро. Предвижда се още нов проект за преграждане на Темза, което ще предпази съоръжението от наводнение. Самото летище ще струва над 23 млрд. евро. По предварителни разчети през него ще минават 150 млн. пътници на година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: