120 000 евро стигат за имот в Австрия

Източник: 24chasa.bg

Австрия и по-специално столицата й Виена стават все по-популярни за покупка на имоти от българи. Много посреднически агенции предлагат апартаменти и къщи там.

Темата за инвестициите в страната, както и в други европейски държави като Германия и Белгия например, намира място дори във форумите на популярни сайтове, в които основни потребители са млади майки. Някои от тях се интересуват дали покупката е изгодна, други споделят опит от вече реализирани вложения.

Проверка в актуалните оферти за продажби във Виена показва, че има предложения за по 100 000 – 120 000 евро. Обикновено това са 2-стайни апартаменти в сравнително добри райони с жилищна площ от около 70 кв. м. Повечето предложения обаче са за по-високи стойности. Има и за по над 1 млн. евро. Тогава обаче става дума за луксозни мезонети с обзавеждане в центъра или близо до него, или къщи.

Няколко са причините за интереса на българите към Австрия и столицата й. От една страна, голям брой студенти учат там и по-заможните родители предпочитат да осигурят на децата си собствено жилище, вместо да са под наем.От друга, все повече родни бизнесмени се преместват да живеят в страната заедно със семействата си.

Основният плюс е близостта до България. Виена е на малко повече от час път със самолет. Удобно и бързо е придвижването и с автомобил. Освен това австрийската столица предоставя отлични възможности – няколко години поред е избирана за най-добро място за живеене в света.

Имотите пък все още са достъпни за по-заможните българи. Някои апартаменти са с цени, които се доближават до българските. Последните години обаче и те поскъпват.

Според глобалния индекс за жилищата, който се изготвят международната консултантска компания Knight Frank, Австрия е на 6-а позиция по поскъпване – след традиционните световни лидери напоследък Бразилия, Хонконг, Турция, Русия и Колумбия.

През третото тримесечие на 2012 г. жилищата в Австрия са поскъпнали с 10,1% на годишна база. За 6-месечен период повишението е с 0,2 на сто, а за 3-месечен – с 0,7%.

А ето как може да се купи имот във Виена. От „Лукс имоти“ описват процедурата и дават съвети за това.

След като се избере конкретният апартамент или къща, се прави писмена оферта към продавача. В нея се изразява намерението за закупуване. За подготовката й съдейства агенцията за имоти и нейните юристи, които информират за необходимите документи към нея.

Офертата има обвързваща сила, което означава, че при съгласие от страна на продавача с посочените в офератата клаузи има съгласие за покупко-продажбата. Предложнието е с кратки скорове – между 3 и 5 дни. В нея  се определя и срок за подписването на окончателния договор.

Формата на сделката е нотариална заверка на подписите, както е в България. Това означава, че се подписва пред нотариус, който удостоверява самоличността на страните по договора.

Обичайна практика е нотариусът да бъде и доверено лице по договора. Купувачът заплаща цената по сделката по сметка на довереното лице, който от своя страна изплаща цената на продавача едва след като последният изпълни своите задължения по договора – например вдигне тежестите от имота, предаде ключовете от жилището, подаде заявление в съда по вписванията за намерение за продажба на недвижимия имот.

Решението на съда за вписване на намерението на продавача за продажба (изготвя се в един екземпляр) играе ключова роля в сключването на сделката. След него като собственик в книгата по вписванията се регистрира само този, който представи в оригинал решението. Вписването в книгата и договора за покупко-продажба са основните неща, за да се придобие собственост в Австрия.

Разходите за купувача за придобиване на собственост във Виена са около 12% от стойността на имота. Към 5% се плащат на агенцията. 2-3% са за адвоката и нотариуса. 3,5% отиват за данък за придобиване на собствеността. 1% е таксата за вписване.

След придобиването новият собственик трябва да плаща разноските по апартамента и сградата чрез месечно превеждане на таксата за обслужване към фирмата, която управлява сградата.

Тези месечни разноски са около 2 евро на кв. м и включват данък сгради, студена вода, коминочистач, фонд за ремонти, почистване и поддържане, разходи за асансьор и осветление на стълбището, такса смет и др. Отделно се плащат разходите за ток, газ, телефон, интернет, кабелна телевизия и т.н.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: