pixel

Наближава SOFIA ARCHITECTURE WEEK

фестивал за архитектура

Източник: btvnews.bg

Наближава ежегодният международен фестивал за архитектура и градска среда SOFIA ARCHITECTURE WEEK, който ще празнува своето пето издание. Всяка година фестивалът представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема.

През 2012 г. тя е АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА и ще търси отговори на въпросите за състоянието на културната инфраструктура в града в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., SOFIA ARCHITECTURE WEEK се разраства в платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Тазгодишната наситена и разнообразна програма, която ще се проведе от 26 ноември до 2 декември включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции, намеси в градската среда, конкурси, архитектурни разходки, както и творчески ателиета за най-малките.

SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се проведе в НДК и няколко партньорски локации – Чешки център, Институт Сервантес, Галерия Алма Матер, Столична библиотека, Централен дом на архитекта, Vivacom Hall. Освен като център на всички фестивални активности, SAW цели да провокира широк обществен дебат за бъдещето на комплекса НДК и преосмисляне на цялото пространство (сградата, парка и всичко останало). Това е темата на работилница в предварителната програма, както и на дискусия в откриващия ден, на която SOFIA ARCHITECTURE WEEK поставя темата за конкурс за бъдещето на комплекса.

В петото издание на SOFIA ARCHITECTURE WEEK ще се включат над 70 участници от цял свят, а лекционната част ще посрещне близо 20 чуждестранни лектори от САЩ, Китай, Индия, Корея, Израел, Норвегия, Италия, Австрия, Румъния, Германия, Дания, Малта, Сърбия, Албания, Македония, Словения.

Откритата и безплатна програма на фестивала готви специални изненади за всички. Една от тях са архитектурните разходки, които ще ни разходят из емблематични сгради на София като Софийската опера и балет, БНР, Военно-историческия музей и Националния дворец на културата.

Фестивалът ще е домакин на над 20 изложби, които ще бъдат разположени около и в Националния дворец на културата. Тазгодишното издание включва и кино модул, който ще представи 6 филма. Селекцията включва и филмът „Градът около теб“ – продукция на SOFIA ARCHITECTURE WEEK, с подкрепата на фондация Институт Отворено общество.

Основна част от програмата са работилниците, които тази година са ориентирани както към студенти и професионалисти от бранша, така и към деца. Общият брой на работилниците е 11, много от които вече се провеждат, а по време на фестивалната седмица ще бъдат представени с дискусии и изложби.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: