pixel

Бояна“ ще има канализация чак през 2020 г.

бояна

Източник: trud.bg

Едва през 2020 г. жителите на най-баровските столични квартали ще се радват на канализация. Това става ясно от отговор на столичната кметица Йорданка Фандъкова до общинския съветник Орлин Ваташки от БСП, цитиран от “Медиапул”.

Става дума за районите “Бояна”, “Княжево”, “Драгалевци”, “Симеоново”, Киноцентъра и Ботаническата градина. Средства за тяхната канализация ще се търсят от оперативна програма “Околна среда”.

Според Фандъкова най-близо до европейските санитарно-хигиенни норми са “Драгалевци” и “Симеоново”. В инвестиционната програма на Столичната община за 2013 г. били заложени общо 2,7 млн. лв. за отчуждения на имоти, за да се изгради основният приемник на отпадните води на “Драгалевци”. Едва след това може да се разгърне вътрешнокварталната мрежа, която да поеме помийния трафик на елита от 2016-2018 г.

По същото време общината предвижда да пусне и канализацията на “Симеоново”, като обаче главният колектор е планиран за 2014 г.

Жителите на “Бояна” ще трябва да бъдат още по-търпеливи, защото до 2016 г. канализацията там ще е все на ниво инвестиционно планиране и проектиране. До 2020 г. вероятно и този район на столицата ще каже завинаги сбогом на мръсните ями.

Столичната община подготвяла европроекти за канализация за общо 800 млн. лв. за новия програмен период, става още ясно от отговора на Фандъкова. До момента кметството е усвоила за ВиК едва 150 млн. лв. и затова “Медиапул” предполага, че едва ли ще получи толкова голям ресурс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: