pixel

100 км велоалея край морето от Елените до Резово

velo

Общините по Южното Черноморие може да се свържат с една велоалея като алтернатива на автобусния и автомобилния превоз, които все повече се задъхват заради задръстванията през лятото.

Замисълът е шестте морски общини – Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, да кандидатстват с общ проект за европейско финансиране. С колело Бургас можел да се свърже и с пограничния Малко Търново, и със Средец в сърцето на Странджа.

Идеята бе лансирана от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера. „Освен че е екологично чист транспорт, общата веломрежа ще спомогне и за развитието на алтернативни форми на туризъм като културен и селски“, каза Димитър Николов.

Ако проектът се реализира, дължината на трасето може да достигне близо 100 км от ваканционно селище Елените до границата с Турция при река Резово. „По на север от Елените велоалея не може да се прокара, тъй като влизаме в планината и изграждането към Обзор и Иракли ще е много скъпо – все едно да строим магистрала „Черно море“, заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

„Няма проблем крайната точка на веломаршрута да стигне до Резово, тъй като пътят дотам е оправен“, каза и кметът на Царево Георги Лапчев. Той даже възнамерявал последната спирка на велоалеята да е огромен 30-метров пилон с българския трикольор, който ще показва най-югоизточната точка на ЕС.

Според черноморските кметове маршрутът в по-голямата си част най-вероятно ще върви успоредно до изградените вече пътища, тъй като за много от териториите край брега има влезли в сила устройствени планове и евентуални корекции ще забавят много проекта.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: