Над 3000 нови жилища се продават в София

novo stroitelstvo

Пазарът на жилища през последната година се доминира от търсенето на новопостроени имоти. Много и различни са причините на клиентите да предпочетат новото пред старото строителство. Някои го правят, защото са изчислили, че ремонтът на стар имот ще им излезе по-скъп, отколкото да си купят нов такъв. Други смятат, че качеството на построените през последните 3-4 години имоти е по-добро.

Основно интересът е насочен към дву- и тристайни апартаменти. Над 3000 е броят на подобни нови жилища, които се предлагат в момента в София, сочи справка в специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-малък е броят на предлаганите имоти, построени през 2011 г. Средната цена на квадратен метър при двустайните апартаменти, завършени през посочената година е 765 EUR. В манастирски ливади могат да бъдат намерени и при цени от 690 EUR/кв.м. Срещу подобна сума клиентът получава 58 кв.м апартамент, който се състои от антре, кухненски бокс и дневна, непреходна спалня, баня и тоалетна, тераса. В квартали като Лозенец сумата е по-висока – 831 EUR/кв.м за жилище от 60 кв.м с две стаи. Около 850 EUR/кв.м на апартаментите с три стаи.

За останалите три разглеждани години цените на двустайните апартаменти ново строителство почти не се променят и остават в диапазона от 740 EUR/кв.м до 770 EUR/кв.м. При тристайните се наблюдава по-голяма динамика. Така например, най-скъпи остават тристайните апартаменти строени през 2011 г. – 843 EUR/кв.м, а най-евтини са тези, чието изграждане е завършило през 2013-а – 756 EUR/кв.м.

Ситуацията днес е по-различна от тази преди 5-6 години, когато бяхме свидетели на масирано строителство в определени райони на столицата. Днес е трудно да се определят подобни благодатни за инвеститорите квартали. Причината е, че повечето предприемачи след кризата се насочиха към изграждане на малки кооперации на по 3-4 етажа. Другият фактор е, че част от строителните компании разполагаха в активите си с парцели купени още в началото на бума на пазара и едва сега – в началото на възстановяването след кризата, решиха да ги оползотворят.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: