Старинно имение в Уелс ще се грее от морето

imenie

Една от най-впечатляващите старинни сгради в Уелс скоро ще влезе в пътеводителите като новатор, тъй като скоро ще се отоплява с технология, която поема топлина от морската вода.

“Плас Нюид” е историческа сграда в град Ланголен, графство Денбишир. Била е дом на известни аристократи в миналото, а днес е музей, който се стопанисва от областния съвет на Денбишир. В имението се съхранява специална колекция от исторически военни униформи, които в бъдеще ще се греят с топлинна помпа, съобщава Би Би Си.

Това е най-големият британски проект от подобен вид и е нагледен пример за това как сградите можe да се отопляват, без да се внася газ или петрол. Системата се базира на топлообменник, който използва система, подобна на хладилните, за да събира топлина от тръби, вкарани под водата в морето.

Помпата придвижва топлинната енергия обратно на естествената ѝ посока на движение. Тя поема топлината от по-студеното място и да я излъчва в по-топлото, или пък обратно, като действа и в двете посоки.

Този вид топлинни помпи използват компресор и топлообменник, за да извличат топлината от въздуха, земята или – в този случай – от водата.

Обикновено помпите използват охлаждащ агент като междинен флуид, който поема топлината там, където тя се изпарява, в изпарителя, и след това изпуска топлината там, където кондензира – в кондензатора. Охлаждащият флуид тече през изолирани тръби между изпарителя и кондензатора, като това позволява ефикасно пренасяне на топлинната енергия на сравнително дълги разстояния.

Системата използва ток, за да работят обменникът и помпата. Ефикасна е само ако топлината, получена накрая, се използва при ниска температура, уточнява Би Би Си. В случая със замъка в Денбишир температурата, получена от топлообменника, ще достига едва 55 градуса по Целзий, но тя е абсолютно достатъчна, за да поддържа добри условия за експонатите в сградата и в най-студените дни.

Топлинните помпи, които работят с въздух, са най-евтиният вариант, но са най-малко ефикасни в студените дни. Затова е по-добре помпата да работи с източник в земята или водата, като тръбите са заровени под земята или са потопени във водата. Причината е, че водата и земята са по-топли от въздуха през зимата.

“Тъй като Ирландско море е на прага на имението, една топлинна помпа, използваща морска вода, е най-добрият избор, който можем да направим”, коментира Адъм Елис-Джоунс от националния тръст, който стопанисва историческата сграда.

Има много малко топлинни помпи във Великобритания, които работят с морска вода. Нито една от тях не е от такъв мащаб, като тази в графство Денбишир в Уелс.

Новата топлинна помпа е с мощност 300kW

Построяването ѝ ще струва на държавата 600 хил. британски лири, но се очаква да спестява по около 40 000 лири на година, след като започне да работи. Икономисаните средства ще бъдат събирани за реставрационни дейности по сградата, строена през XVIII век. Вътре се пазят предмети и униформи от битката при Ватерло, както и известен стенопис от британския художник Рекс Уислър.

Доскоро “Плас Нюид” бе най-замърсяващото околната среда имение, за което се грижеше националният тръст, тъй като се отопляваше изцяло  с котели на нафта

Британското правителство има стратегия за инсталирането на все повече нисковъглеродни източници на топлинна енергия.

Случаят с историческото имение е много подходящ за експериментиране в тази посока, тъй като то не е газифицирано и е свързано с използването на скъпа нафта за отопление, смятат еколози.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: