pixel

Строителството на Алепу изгони защитените птици

Alepu

Защитената птица пчелояд вече не гнезди на „Алепу“. Това съобщи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, позовавайки се на данни от проверка на експерти по цялото Черноморие от средата на май. Заради укрепителните дейности на свлачището в местността през януари, природозащитниците посочиха, че има възможност защитените птици пчелояд и черен щъркел повече да не се завърнат в този район.

„В защитената зона, в която попада и „Алепу“, единствено там не установихме нито един пчелояд. За този вид РИОСВ каза, че ще си намери място. Това, което смятаме да направим към настоящия момент по този случай е да информираме Европейската комисия както за решението на РИОСВ, така и за ситуацията на увреждане на местообитанието на този вид. Това е птица, която гнезди по пясъците. Когато пясъкът е покрит с почва, за да се направи път и там да ходят машини, птицата липсва.“

Аналогична е ситуацията и с черния щъркел. „Опазването на неговите местообитания е не само по линията за Директивата за птиците, но и по Конвенцията за Черно море. Черен щъркел също нямаше“, допълни Белев.

БНР

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: