BG фирми строят язовири в Ливан

stroitelstvo

Български строителни фирми вече работят на нови пазари в Азия и Южна Америка. Това съобщи зам.-министърът на икономиката в оставка Красин Димитров по време на годишна среща на търговските представители на България по света.

Две български строителни фирми са подизпълнители по големи проекти за изграждането на язовири в Ливан и в Саудитска Арабия. Те са на стойност над 250-300 млн. долара, обясни Димитров. Българска компания участва и в изграждането на голям фотоволтаичен парк в Чили. Зам.-министърът на икономиката обясни, че има голям интерес от българските фирми към Южна Америка. Наши дипломатически служби обаче има само в Аржентина, Бразилия и Мексико.

Димитров припомни, че предстои да бъдат открити търговски представителства в 20 страни, в които в момента нямаме. Сред тях са Обединените арабски емирства, Катар, Алжир, Тунис, Пакистан, Индонезия, Монголия и Чикаго в САЩ. Засега са избрани представители само за три дестинации, а за останалите предстоят конкурси.

Вече има признаци за преодоляване на спада в износа, коментира още зам.-министърът. За първото тримесечие на 2014 г. експортът се сви с 6,9%. Димитров обясни, че между 4000 и 6000 български фирми имат потенциал да изнасят стоки, въпреки че към момента не работят с външни партньори.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: