pixel

Новият участък на АМ “Хемус” без Акт 16

хемус

Трасето с дължина 8,5 км от магистрала “Хемус”, между софийския Околовръстен път и Гара Яна, където стана тежката катастрофа, отнела живота на двама души, е пуснато преди получаването на Акт 16. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” в сутрешния блок на TV7.

Фирмата изпълнител е трябвало да отстрани редица довършителни дейности преди откриването. В последния момент строителни работници са слагали мантинели и са попълвали банкетите.

АПИ планира ремонт на участъка, където стана тежкия пътен инцидент.

Откриването на новия участък на автомагистрала “Хемус” не е закъсняло. Вчерашният ден беше първият, в който можеше да се гарантира безопасност на движението, обясни в студиото на БНТ Лазаров. Така той коментира обвиненията на ГЕРБ, че пътен възел „Гара Яна” е трябвало да бъде открит два дни по-рано заради изключително интензивния трафик и напрежението в този район предвид летния сезон.

Все още не е ясна причината за зверската катастрофа, която отне живота на двама души часове преди отварянето на новия пътен участък.

„В този район напрежението е повече от месец, откакто фирмата започна работата по привързване на новия участък със съществуващата пътна мрежа. Спря ни самата процедура, тъй като, за да бъде пуснат един участък, той трябва да бъде безопасен за пътуващите по него. Иначе последствията, които ще понесе този, който е подписал пускането на движение при евентуален инцидент по този участък, ще бъдат огромни и негативни. Работата на комисията започна в четвъртък след обяд. Бяха установени редица пропуски по отношение на обекта, които, дори да се нарекат козметични, те трябва да бъдат отстранени”, допълни инж. Лазаров.

Той заяви, че се чувства отговорен за станалата катастрофа вчера и това, че пътният възел не е бил отворен.

„Мога да кажа, че наистина ме боли, когато по българските пътища и то по участъци, където по принцип би трябвало да е ниска аварийността, тоест да не стават катастрофи, такива се случват. Картината вчера на пътен възел “Яна” беше ужасяваща. Искам да поднеса своите съболезнования на близките на загиналите”, каза Лазар Лазаров.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: