pixel

България на световната карта на моловете

City-Center-Sofia

Докато през 2006 г. в САЩ, родината на съвремените МОЛ-ове, са закрити 40 търговски центъра, за България същата година бележи началото на МОЛ-експанзията с откриването на първия от тях–City Center Sofia. Тенденцията към увеличаване на броя на т.нар. „мъртви МОЛ-ове” в САЩ продължава с бързи темпове. Негативите са вълна от безработица, намаляване на приходите от местните данъци в съответния регион и много други. Дирижирани от световната криза, американските инвеститори се насочват към нови формати на търговски центрове като big-box centers.

Ако се обърнем към световната статистика ще открием, че България заема завидното, макар и фатално 13-то място по строителство на МОЛ-ове. Това е в отговор на отсъствието, у нас, на този така широко разпространен пазарен сегмент на Запад. За момента според икономическите анализи няма основание за паника от пренасищане на българския пазар с такъв тип търговски центрове.

Делът на търговските площи, които се падат на 1000 души от населението е водещ показател за даден пазар спрямо неговия потенциал. В България този дял е под средното ниво за ЕС / 230 кв. м. на 1000 души/ и далече от шампиона Норвегия с почти 700 кв. м. на 1000 души.

Доклад на консултантската компания CBRE посочва, че София е на 34-о място в света по строeжи на нови търговски центрове. През следващите две години, в столицата ще бъдат открити четири. Сред водещите цели на амбициозните МОЛ-инвеститори в София е избирането на най-подходящата локация, където могат да бъдат привлечени нови и по-платежоспособни клиенти. Три от строящите се търговски центрове се намират в южната част на града. От една страна, така ще се разшири контингентът от потребители, а от друга ще бъде туширан в не малка степен пазарният принцип за задължително пренасочване на съществуващите вече потребителски кръгове.

Процесът на изграждане на МОЛ-овете в провинцията по-скоро върви към своя финал, което елиминира в голяма степен тенденцията от острата загуба на спечелените клиенти.

Зад многото построени МОЛ-ове на територията на България стоят 97% чужди инвестиции, според доклад на консултантската компания King Sturge. Един от чуждестранните инвеститори е Globe Trade Center (GTC), собственик на моловете „Галерия Стара Загора”, „Галерия Русе”, „Галерия Варна” и „Галерия Бургас”.

Galeria-Bourgas

Групата УниКредит финансира два мащабни строителни проекта:- „България МОЛ“ и „Парадайз център“ в София.

Bulgaria-MallParadise-Mall

Малкият процент на реализирани проекти от български инвеститори са продадени на чуждестранни компании. City Center Sofia е придобит от инвестиционния фонд Equest Balkan Properties, а Central Mall във Велико Търново е купен от фонда European Convergence Property Company (ECPC).

От пазар на инвеститорите, пазарът на търговски площи у нас започва постепенно да се трансформира в пазар на потребителите. Това изисква архитектурните и строителните решения на МОЛ-овете да са съобразени максимално с комфорта на клиентите, да ги задържат по-дълго и да ги накарат да дойдат отново.

Безспорно МОЛ-овете са не само нов, но и много атрактивен урбанистичен акцент за българските градове. Архитектурните и проектантски екипи се стремят да следват не само най-новите тенденции във визията на търговските сгради, но и да впишат своя оригинален почерк. Много често се залага на нестандартни решения, като пример за това е паркингът на „Сердика Център”, ситуиран на последния етаж. Това не е само архитектурна провокация, но използване на търговска площ, която традиционно не е силна и атрактивна. Много често от проектантските решения зависи в голяма степен превръщането на един МОЛ в успешен пазарен център.

Когато идеята за една сграда е факт, идват строителите с отговорната мисия да я визуализират по най-добрия начин. Изграждането на нестандартни обекти като МОЛ-овете са истинско предизвикателство, което изисква перфектната симбиоза на строителни материали и качествено изпълнение.

Bulgaria-Mall

Фасадата на МОЛ-а е първото, което ще грабне погледа. В новостроящия се „България мол” е заложено на HPL панели на Trespa Meteon. Различните нюанси на сивото и бялото, както и специалният ефект на променящите се спрямо светлината цветове на панелите, създават своеобразна пикселизация на фасадната повърхност. Фасадите са топлоизолирани и вентилируеми, за да балансират топлообмена с външната среда. За остъкляването им е използван стъклопакет с най-добрите съвременни характеристики на топло- и светлоотдаване, съставен от Stopray Ultravision 50 и Stratobel 44.2.

При МОЛ „Галерия Бургас” е използвана 10 000 м2 топлоизолационна контактна фасадна система „weber.therm фамилия“ с крайно покритие weber.pas силикатна мазилка.

Особено важен е и изборът на основния градивен материал, който ще гарантира здравината на сградата. За МОЛ „Галерия Бургас” това е Ytong. От една страна този клетъчен бетон е най-лекият зидарски материал на пазара. Ниското му обемно тегло и точните размери значително намаляват времето за изпълнение на зидариите. Еднородната повърхност на материала значително улеснява довършителните работи.

Mega-Mall

В МЕГА МОЛ, София носещата конструкция на сградата е монолитна стоманобетонна скелетно-гредова със стоманобетонни диафрагми и растер 8,00 м / 10,50 м. Ограждащите стени са комбинация от прозоречни отвори и плътни участъци от бетонни стени с топлоизолация и алуминиева обшивка или топлизолационна система с мазилка. Всички обшивки и облицовки са на конструкция, с изолация под тях, като се осигурява вентилация на фасадата. По периферията на четвърти и пети етаж – откритите места за паркиране, конструкцията е с ламели, закрепена за бетоновите ограждащи елементи.

Системите за сградна автоматизация са част от тежката строителна артилерия на МОЛ-овете. Системата за автоматизация и контрол, или т.нар. BMS, изградена от фирма „Ню Систем“, обхваща близо 2000 физически сигнала (physical data points), както и приблизително 1000 интеграционни точки. Интегрират се чилъри, котли и т.н.; Rooftops и WSHP, дизел генератори, трите енергийни центъра, топлостудомери; някои подсистеми в сградата като система за дъждовна вода, система за питейна вода, система за отопление на тръби. Тази система функционира успешно в „Галерия Бургас”. Финото настройване на системата за сградна автоматизация може да доведе до 50% намаление на потреблението. Така тя въздейства пряко върху енергийната ефективност на сградата.

Burgas-Plaza

В проекта „Галерия Бургас“, както и на всички останали молове в цялата страна, „Мапей България” участва със своите системи за полагане на керамични плочки и материали от камък. Като световен лидер в производството на строителна химия фирмата осигурява професионални строителни решения, съобразени със спецификите на всеки отделен обект.

Фирма „Атаро клима“ в МОЛ „Галерия Бургас“ извършва различни ОВКИ дейности – монтаж на въздухопроводната инсталация в машинното помещение на кината „Cinema city”, сплит и мултисплит системи Daikin в прожекционните коридори на Cinema city и административната част на мола, слънчеви колектори за БГВ в Pure Health & Fitness, носеща конструкция за обезшумяващ таван в Playground, климатичните и вентилационни инсталации в магазините. Монтирани са термопомпени климатични агрегати с висок коефициент на енергийна ефективност, достигащ до COP – 4,53 и слънчеви колектори за оползотворяване на слънчевата енергия за производство на топла вода за битови нужди.

Компания Lighting Design Collective – Мадрид, реализира специалното дизайнерско осветление в десетки МОЛ-ове по света. В „Галерия Бургас“ то е уникално и следва принципа, наречен „околно брандиране“. Осветлението на МОЛ-а трябва да даде възможност на търговците да изпъкнат, а посетителите да бъдат завладени от атмосферата.

hautron

Един от задължителните строителни атрибути на МОЛ-овете са съоръженията за отвеждане на водата. Фирма „ХАУРАТОН България” е от водещите производители на отводнителни системи, чиито съоръжения за линейно отводняване най-често се използват в търговските центрове.

За строителството на МОЛ-овете може да се напише много. В нашето динамично време с ежедневно нахлуващи иновативни технологии, модерните търговски центрове днес могат да се окажат остарели утре.

Как ще се променя световната карта на МОЛ-овете и къде ще бъде мястото на България в нея, зависи преди всичко от сложния механизъм, изграден от зъбчатите колела на пазарните сегменти!

Гости́ный дворГости́ный двор, Санкт-Петербург е не само най-старият градски търговски център, но и първият търговски пасаж в света.

Ксела България

Ксела България е на българския пазар от близо четвърт век и е част от Xella Group - водещ световен производител на строителните материали, доказали качеството си през годините - блоковете от клетъчен бетон YTONG и минерални топлоизолационни плочи Multipor. Xella е със седалище в Дуисбург / Германия, притежава 95 завода за производство в 20 държави и търговски организации в повече от 30 страни. В България оперират два завода – този за YTONG в София и за Multipor – в Добрич, като произведените материали се изнасят в над 10 страни от Европа и Близкия изток.

Прочетете също: