pixel

Китай изгражда Големия зелен град

зелен град

Източник: greentech.bg

Китай ще разработи самоподдържащ се, екологичен град недалеч от Ченду, който ще покрива 1,3 квадратни километра. Генералният план за „Големия град Тианфу – област в Ченду“ е разработен така, че да предложи решение на проблемите с претоварената инфраструктура и високите нива на замърсяване, които измъчват много от големите градски центрове в Китай.

Разстоянието от всяко място в града до което и да е друго място ще бъде 15 минути пеша. Това би трябвало да премахне необходимостта от повечето автомобили. Друг ключов елемент от нисковъглеродния профил на града ще е фактът, че ще бъде изграден около регионалния транзитен център, свързващ големия град Ченду и околните райони чрез масов транспорт.

Техники за изграждане на зелени сгради с висока енергийна ефективност ще превърнат в норма този начин на строителство. Стандарт ще е и използването на енергия от възобновяеми източници за производство на енергия. Архитектите очакват в новия град да се използват 48% по-малко енергия и 58% по-малко вода в сравнение с конвенционалните зони на жилищно строителство за аналогичен брой хора. Големият зелен град също така ще генерира 89% по-малко отпадъци и ще произвежда 60% по-малко CO2 в сравнение с конвенционалните селища с еквивалентен размер.

Големият град ще се справи и с по-големите проблеми, засягащи устойчивостта на кварталите и градове като цяло – например, около тази урбанизирана зона ще има „буферен“ природен пейзаж. Този естествен ландшафт, който ще включва долини и водни басейни, ще бъде интегриран в самия град, помагайки за неговото обособяване. Големият зелен град ще се отличава с правилното съотношение между сгради, зелени площи, пътища и улици – 60% от територията ще бъдат заделени за строителство, 15% за паркове и отворено пространство, а 25% ще бъдат предвидени за инфраструктура, пътища и пешеходни улици. Изграждането н Големия зелен град се очаква да започне през есента на тази година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: