pixel

Лиляна Павлова откри българо-азербайджански строителен бизнесфорум в Баку

лиляна павлова

Източник: focus-news.net

Днес ние сме сред вас заедно с представителите на 12 изявени български строителни фирми. И това е нашият ясен знак, че държавата разбира необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество с Република Азебрайджан и стои зад бизнеса. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на българо-азербайджанския бизнесфорум в Баку днес, организиран с изключителното съдействие на посланика на България Мая Христова, съобщиха от МРРБ. Участие във форума взеха представители на 12 български компании и над 30 азербайджански фирми.

Отчитаме наличието на потенциал за развитие на дългосрочно партньорство в широк кръг области от взаимен интерес. За нас представляват особен интерес азербайджанските проекти, в които могат да се включат български компании като изпълнители или подизпълнители, посочи Павлова. В момента Азербайджан изпълнява мащабна инфраструктурна програма за изграждане на железопътна и пътна инфраструктура, жилищно строителство, строителство на офис и бизнес сгради, ново пристанище в Баку. Предстои страната да инвестира в изграждането и на първия ски курорт със зимен и летен туристически център „Шах даа“. Друг мащабен инвестиционен проект на правителството е „Баку уайт сити“, който цели превръщането на индустриалната част на Баку в новото „сити“ на града. По предварителни изчисления проектът ще струва над 100 млрд. долара.

За нас представлява интерес и изграждането на новия олимпийски стадион в столицата ви и как българския бизнес може да участва в неговото изграждане, заяви министър Павлова. Според нея могат да бъдат развити възможностите за съвместни инвестиции в области, в които Азербайджан има значителен опит като изграждане, рехабилитация и модернизация на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработване.

Изразявам надежда, че българските строителни фирми ще намерят своите партньори тук и ще установят дългосрочно сътрудничество, каза в заключение министър Павлова.

Азербайджан е една от най-бързо развиващите се страни, посочи в своето приветствие към участниците в бизнес-форума заместник-министърът на икономиката на Азербайджан Ниязи Сафаров. Според него над 30 са компаниите с българско участие на пазара в Азербайджан. Очаквам след днешния бизнес-форум на следващия вече да отчетем положителни резултати, каза още Сафаров. Той напомни, че световната икономическа криза не се е отразила на Република Азербайджан.

Още днес в рамките на бизнес форума две от българските компании подписаха меморандуми за сътрудничество с местни партньори. Това са Биад-С, представлявано от Светослав Глосов и от Николай Велев, генерален директор за международната дейност на Трейс груп холд.
От българска страна участие в бизнес-форума взеха председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов и представители на Главболгарстрой холдинг, Трейс груп холд, ПСТ холдинг, Евро Алианс инженеринг, Старт инженеринг, Водстрой 98, Станилов ООД, Енергоремонт холдинг, Хидрострой, ГПгруп и АТ инженеринг.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: