pixel

Един разказ за успеха – Баумит лепилен анкер СтарТрек

BAUMIT

С бормашина се правят отвори с необходимата дълбочина. Специално за кухи тухли е разработен Баумит СтарТрек оранжев. Дълбочината на анкериране в носещата основа трябва да бъде ≥40 мм (в газобетон 60мм).

Питали ли сте се понякога какво се крие зад добре изолираните фасади? Защо те са полезни, както за портмонето Ви, така и за околната среда? Някои фасади крият малка тайна, която обуславя големия успех.

Революция във фасадната техника

През 2005 г. Баумит предизвика революция във фасадната техника. Зад пластмасовия Баумит СтарТрек, който изглежда като сателит в миниформат, се крият дългогодишни изследвания, въпреки че неговата функция е съвсем проста.

BAUMIT

Поставяне на СтарТрек

История на успеха от Австрия

С тази австрийска иновативна технология за закрепване са поставени вече над 12 милиона квадратни метра фасадни изолации. Това отговаря като количество на 60 000 еднофамилни къщи. Но какво е новото при този малък, незабележим лепилен анкер?

BAUMIT

Лепилните анкери се монтират на растер 40*40 см

Добър дюбел – лош дюбел

Топлоизолационните системи по традиция се залепват и ако е необходимо се дюбелират. През дюбела обаче впоследствие се предава топлина навън, т.е. появяват се топлинни мостове, които трябва да бъдат елиминирани, например чрез покриване на главата на дюбела с топлоизолиращи рондели. Освен това дюбелите са основно перо при полагане на топлоизолационна система. Колкото е по-дебела топоизолационната система, толкова по-дълги трябва да бъдат дюбелите. Дюбелирането изисква и допълнително строително време, за да се започне с него е необходимо да се изчака да се втвърди лепилото. При полагане на топлоизолационната система Стар и опънСтар благодарение на лепилния анкер СтарТрек това вече не е необходимо.

 

BAUMIT

… и на 10 см от ръба на зидарията или откъм прозореца

Лепене вместо дюбелиране

Има много причини да изберете лепилния анкер СтарТрек. Ето по-важните от тях: Лепилният анкер спестява енергия. Стойността U (коефициентът на топлопреминаване) се подобрява с невероятните 10% при използване на лепилния анкер СтарТрек вместо конвенционалното дюбелиране. Причината за това е, че топлоизолационната плоча не се пробива, а се залепва към основата. Така трайно се премахва възможността за образуване на термомостове.

Лепилният анкер спестява време. Докато обикновеното дюбелиране изисква такова, с лепилния анкер всичко се случва много бързо и сигурно. Полагането е значително по-просто, отколкото при обичайния дюбел, защото не изисква специален инструмент. Поставянето на лепилни анкери Баумит СтарТрек намалява значително разходите за топлоизолационна система. Колкото по-дебела става плочата, толкова повече енергия се спестява. Досега по-дебелите плочи изискваха по-дълги бургии и дюбели. При използване на лепилен анкер тези разходи отпадат.

BAUMIT

За закрепване върху бетонови основи се използва син СтарТрек. Дълбочина на закрепване в носещата основа ≥40 мм.

Правилното полагане е много ценно

Дюбелирането струва време и пари. Освен това често се случва дюбелът да бъде поставен погрешно (на сляпо), например във фугите на зидарията.  Баумит изцяло смени реда на полагане. Най-напред се поставя лепилният анкер. Той се анкерира в стената и върху него се слага топка голяма колкото главата на анкера от лепилно-шпакловъчната смес Баумит СтарКонтакт бял. След това върху така оформените анкери се поставя топлоизолационната плоча. Отличната сигурност при поставяне е гарантирана.

BAUMIT

Главата на Баумит СтарТрек се обмазва добре с лепилно-шпакловъчна смес Баумит СтарКонтакт бял, като се внимава част от лепилото да попадне и под главата. Така се оформя лепилният анкер.

За добри и лоши основи

Иновацията Баумит лепилен анкер СтарТрек се произвежда в четири вида за всички основи. Възможно е полагане върху измазана стена, бетонова стена или при полагане на нова топлоизолация върху съществуваща стара.

BAUMIT

Върху така оформените лепилни анкери се монтира топлоизолационната плоча.

Екологичен феномен

Тъй като лепилният анкер се поставя под изолацията, изцяло е премахната опасността от появата на термомостове. Загубите на топлина са намалени с цели 10%. Лепилният анкер СтарТрек спестява суровини и намалява транспортните разходи, тъй като тежи много по-малко от обикновения дюбел.

При евентуален демонтаж плочата също може да бъда отстранена лесно, защото през нея не преминава дюбел.

BAUMIT

100% изолация – стена без термомостове. Сигурно закрепване без пробиване на топлоизолационната плоча.

Дълготраен, патентован, единствен по рода си

Баумит СтарТрек е и си остава патентована новост от Австрия. Още повече, че и досега той е единственото дълготрайно решение за фиксиране на топлоизолационни системи. Въпреки че е създаден в Австрия, Баумит СтарТрек има европейска история. Повече от 12 млн. квадратни метра европейски фасади са закрепени за стената с тази иновация.

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: