pixel

Златни пясъци“ с пречиствателната станция през 2018г.

zlatni piasatzi

Пречиствателната станция за отпадни води “Златни пясъци” ще е изцяло модернизирана за лятото на 2018 г. Това ще стане след реанимирането на проекта по ОП “Околна среда”, който община Варна беше отписала. От екоминистерството са се договорили с ЕК проектът да се прехвърли в следващия програмен период.

През 2011 г. общината спечели проекта за модернизация на пречиствателна станция “Златни пясъци” на стойност 48 млн. лв. и съоръжението трябваше да е реновирано до края на 2015 г. Към момента обаче не е одобрен дори идейният проект, съобщава trud.bg.

Приемането му се бави от управляващия орган на оперативната програма. Кметът на Варна Иван Портних обяви, че през май ще се подпише договорът за прехвърляне, което ще развърже ръцете на общината да обяви обществена поръчка за изработване на технически проект и строителство.

Според ръководителя на проекта инж. Златка Танева в най-оптимистичния вариант изпълнител може да се избере до края на октомври. Изготвянето на техническия проект би отнело други 2-3 месеца, а самото изпълнение може да започне в началото на 2016 г. Изпълнителят ще може да строи до май, защото тогава влиза в сила строителна забрана, която се вдига през октомври, когато дейностите се възобновяват. Същата процедура ще се повтори и през 2017 г., но до края на същата година пречиствателната станция би трябвало да е изцяло модернизирана.

Практиката сочи, че подобни големи обществени поръчки винаги се обжалват. Ако това стане, дейностите ще се забавят поне с половин година, но за лято 2018 реконструкцията трябва да е завършена. През цялото време на изпълнение на проекта старата станция ще продължи да функционира. Новата станция ще се състои от 6 модула – 2 малки и 4 големи. Предвижда се някои от тях да бъдат включвани етапно. Новият капацитет на пречиствателната станция ще е за около 70 хил. еквивалент жители – 5 пъти повече от преди.

С прехвърлянето на проекта общината решава и финансов проблем за 8 млн. лв. Толкова струваше дълбоководното заустване на непречистените води, което оперативната програма включи към проекта. За него общината тегли заем, който трябваше да се връща от общинския бюджет. Двугодишният гратисен период приключи и общината вече внесе вноска от 400 хил. лв. С прехвърлянето на проекта за новия програмен период кредитът ще се покрие от оперативната програма.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: