pixel

Сериозни глоби за строителни отпадъци в контейнерите в Бургас

stroitelni otpadutzi

Община Бургас започва интензивни проверки за нерегламентирано изхвърлени строителни и едрогабаритни отпадъци до контейнерите. Нарушителите ги грози заплахата от солидни глоби – от 500 до 1000 лева.

Пролетта е предпочитаното време за домашни ремонти. В тази връзка зачестиха гледките на безразборно пръснати край контейнерите стари дограми, строителни и едрогабаритни битови отпадъци, отчитат от общината.

Оттам предупреждават бургазлии да спрат с тази практика, защото има начин да се отърват от боклука по законен и абсолютно безплатен начин, съобщава dir.bg.

Сметопочистващата фирма на града продължава да предоставя безплатна услуга за извозване на строителните и едрогабаритни отпадъци, формирани при малки домашни ремонти.

От стартирането на кампанията през март 2014 г. до днес по този начин са прибрани и транспортирани над 64 000 чувала с отпадъци по заявка на граждани.

Новата услуга се предоставя при следните изисквания:

1. Всеки притежател на строителни и едрогабаритни отпадъци, е необходимо да подаде заявка за извозване на тел. 056/852 337 – за дата, час и адрес.

2. Консорциум „Титан Бургас“ ДЗЗД, като изпълнител на заявката, е длъжен да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. Извозването се осъществява в интервала от 08.00 до 14.00 ч. за дните от понеделник до петък /включително/.

3. Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували.

4. Количеството на отпадъка следва да не надвишава 3 куб. м.

5. В деня на извозване чувалите със строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.

6. За живущите в кварталите и съставните селища извозването се осъществява при следния график:

– кв. Сарафово – всеки първи петък на месеца;

– кв. Ветрен и кв. Банево – всеки втори петък на месеца;

– кв. Долно Езерово и кв. Лозово – всеки трети петък на месеца;

– кв. Горно Езерово и кв. Крайморие – всеки четвърти петък на месеца.

При неспазване на кое да е от посочените горе правила отпадъците няма да бъдат извозени и лицето, което ги е изхвърлило, ще бъде санкционирано.

През 2014 г. за неспазване на правилата и нерегламентирано изхвърляне на строителни и едрогабаритни отпадъци са глобени 27 бургазлии, като размерът на наложените санкции за конкретното нарушение варира от 500 до 1000 лв.

При така създадени условия за безплатно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци общинските екоинспектори ще засилят контрола и при констатиране на нарушения ще се налагат глоби в максимален размер.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: