pixel

Забележителна енергийно ефективна къща в Сидни

енергийна ефективност

Източник: greentech.bg

Разполагайки само с една малка стара вила на бивш пристанищен работник и забележително малко ресурси, архитектът Фокс Джонстън е създал поразителната къща „Balmain“ за една млада двойка в Сидни, Австралия. Архитектът и неговите колеги използвали различни техники, за да направят така, че малката къща да изглежда по-голяма, отколкото е. Същевременно те използвали много естествени – и често пъти рециклирани – материали за изграждането й. Енергийно ефективният дом се отоплява с водна система.

Фокс Джонстън е работил доста по проекта, макар че не изглежда така на пръв поглед благодарение на съзнателно усилие да се създаде илюзията за голямо пространство. Отчасти това се постига чрез създаването на постоянна комуникация между пространствата на закрито и на открито, както и от издигането на втори етаж, направено изцяло от дървен материал, над първия. Това е мястото за спалня с библиотека и ниша за учене.

Много дневна светлина и естествена вентилация вървят ръка за ръка с комбинацията от открито и закрито пространство, благодарение на големите прозорци, лесни за отваряне и затваряне.

Използвайки водно отпление, този малък и уютен дом може да се похвали с малък енергиен отпечатък.

Освен всичко тук са положени всички усилия да се използват само устойчиви и рециклирани строителни материали – както за строежа, така и за вътрешните довършителни работи.

С изглед към пристанището на Сидни и емблематичния мост Анзак, тази стара работническа вила се е превърнала в поразителен модерен дом.

архитект

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: