pixel

Ще отпускат помощи за саниране

саниране

Източник: trud.bg

Хората, които нямат пари да платят за своята част от санирането на блока, в който живеят, ще получават специални помощи за това. Обмисля се парите да дойдат от фонд, в който ще се заделят част от европейските средства за саниране на жилищни сгради след 2014 г., обясни вчера зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Така няма да се налага бюджетът да плаща за по-бедните съседи в кооперациите, в които мнозинството от хората искат да ги реновират.

Според Симидчиев се търси начин да се подсигури такова подпомагане и за сегашната програма за енергийно обновяване на българските домове.

От 170 заявления за саниране с европейски пари, подадени в цялата страна до момента, в над 100 от случаите съществуват проблеми с по едно-две семейства на вход, които нямат възможност дори да теглят кредит, даде пример зам.-министърът. Най-често това са пенсионери, на които банките не отпускат заеми или които не могат да бъдат подпомогнати от деца или внуци. Според правилата 50% от разхода за саниране се плаща от собственика на апартамента.

В София например от 30 подадени заявления досега са утвърдени бюджетите само за два блока, защото при тях не е съществувал такъв проблем. При останалите имало спънка с домакинства, които не могат да платят. В няколко такива случая съседите са поели разхода на социално слабите.

Според шефката на управляващия орган на оперативната програма Деница Николова след 2014 г. за саниране на жилища в България ще има към 650 млн. лв., а общо за енергийна ефективност – към 900 млн. лв.

Вицепремиерката Екатерина Захариева вече заяви, че приоритетът на служебното правителство ще е всички програми за енергийна ефективност да се управляват от една структура. Според Николова това до голяма степен ще зависи от предстоящите преговори с ЕК за следващия програмен период. Сега такива средства се отпускат по две програми – “Регионално развитие” и “Конкурентоспособност”.

След 2014 г. при саниране на блокове ще се признават и разходите за конструктивно укрепване на сградата, където това се налага.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: