pixel

Време е да подкрепим производството

dikov

Първата асоциация, когато се споменава за инвестиция или строителство е насочена към жилищния, офисния или търговския сектор. До голяма степен това е обяснимо като се вземе под внимание печалбата, която този тип имоти носеха. Шест години след началото на кризата приоритетите се пренареждат. София има достатъчно офиси, молове и жилища и е време да се обърне внимание на производството. „Отдавна твърдя, че трябва да излезем от консумативните инвестиции и да минем към производителни. „София Тех Парк” е една крачка в тази посока и се надявам да е добра и голяма, но само първата. Ние сме с намерение много сериозно да подкрепяме всичко, което е свързано с производство. Достатъчно се построиха молове, жилища, офиси. Крайно време е да се подкрепи производството и то високотехнологичното, както в случая”, каза арх. Петър Диков, главен архитект на София по време на провела се конференция в София, разискваща предизвикателствата при реализирането на нови проекти.

Друг наболял проблем са конкурсите. „Искам да се обърна към инвеститорите и да ги призова да възлагат и техните си проекти на конкурс. Публичните проекти с публични средства и общински и държавни са доста ограничени. Публичните обекти са свързани с бюджетно финансиране, с определени периоди, с определено управление и там просто не се случват нещата, ако се продължат повече от година и половина-две. Това е най-големия риск и това е основното заради което имаме много малко конкурси за публични инвестиции”, допълни арх. Диков.

Особено внимание трябва да се обърне на Закона за обществените поръчки. „Докато ЗОП не се измени така, че да подпомага този тип действия на публичните власти няма да имаме успех” е мнението на главния архитект на столицата.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: