pixel

Пловдив с пеещи фонтани

пловдив

Мащабната реконструкция на Цар Симеоновата градина ще започне през август – септември. Проектът е на стойност 9 млн. лева, пет от които общината ще получи като безвъзмездна помощ по европейската програма „Зелена градска среда“. Останалите средства ще дойдат от фонд „Флаг“, който отпуска кредити с много ниска лихва.

Пеещите фонтани ще станат едно невиждано чудо – като в Дубай, увери ръководителят на проекта арх. Петко Прокопиев. Под тях по негова идея ще се строи паркинг за 170 коли. Геоложките проучвания са показали, че на дълбочината от три метра, на която ще бъде изграден гаражът, няма подпочвени води, нито съответно риск за вековните дървета. Бетонните брегове ще се премахнат, като по този начин езерото ще се възстанови в автентичния му вид.

Предвижда се възстановяване на всички езера във вида им от 1963 година, когато са били най-близо до оригиналния проект на Люсиен Шевалас. Всички водни площи ще се оборудват с поливна система, ще се напълнят и ще се осветят. Проектът предвижда реставр ация на паметника на културата – фонтан „Деметра“. Той е в окаяно състояние, чугунената фигура не може да се възстанови и трябва да се прави копие. Фигурите на водните духчета са изчезнали, разказа арх. Прокопиев.

Детските площадки ще се правят наново, с безопасна настилка и по европейски правила. Ще има и допълнителна атракция – сухи фонтани: ще бликат, след като стъпиш върху монтираните в земята дюзи.

Проектът е внесен в МРРБ, процедурата изисква екип от специалисти да направ проверка, дали всичко е в норма, след което общината ще избира изпълнител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: