pixel

Възраждат Кристалния дворец в Лондон

Кристален дворец

Кметът на Лондон Борис Джонсън е започнал преговори с китайска строителна компания за съживяването на отдавна опожарения Кристален дворец (Crystal Palace), съобщава Financial Times.

ZhongRong Holdings, част от базираната в Шанхай Zhongrong Group, още през юли обяви, че иска да пресъздаде структурата от стъкло и желязо, която е показана за първи път преди 162 години. Очаква се проектът да е точно копие на старата сграда. В новата ще има магазини и обществено достъпни площи за изложби.

Първият Кристален дворец, проектиран от сър Джоузеф Пакстън, е построен в „Хайд Парк“ от 5 хил. работници, като в него са вложени 150 хил. паунда. Проектът е организиран от Принц Албърт, съпруг на кралица Виктория. В него са поместени над 100 хил. обекта – от гигантска хидравлична преса до макет на слон и огромна галерия от стъклопис.

След това сградата е преместена в Сиденхем, като дизайнът й е променен, за да стане още по-величествена. Сградата обаче е срината със земята от пожар през 1936 г. и в момента мястото, където се е намирала, пустее.

Съживяването на Кристалния дворец се смята за един от успехите на Борис Джонсън в опитите му да осигури международни инвестиции в британската столица.  Говори се, че Джонсън е убедил индийския магнат Лакшми Митал да инвестира 16 млн. паунда в небостъргача „Орбит“ на мястото, където се проведе Олимпиадата в Лондон, след като го срещнал случайно в Давос.

Следващия месец кметът ще пътува до Китай с надеждата да спечели още инвестиции, след плановете му за изграждането на „Chinatown“ за 1 млрд. долара на мястото на Кралските докове в Лондон.

В рамките на идните няколко месеца за Китай вероятно ще се отправи и британският финансов министър Дейвид Камерън, след като получи покана от президента на страната Си Дзинпин.

Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: