pixel

Възможности за успешно реновиране на фасади с материали Баумит

BAUMIT

Важно е да поддържаме фасадата

Безспорен факт е, че в България собствениците на жилища не обръщат особено внимание на състоянието на фасадите, зад които живеят. Те разсъждават по схемата „моят дом е моята крепост” и „извън прага на дома ми нищо не е лично мое и затова не ме интересува”! Така те не отчитат безспорния факт, че колкото по-добре се поддържа външната обвивка, толкова по-комфортна е за обитаване самата сграда.

При това, обновяването на фасадата често не изисква изразходването на големи финансови ресурси. Разбира се, от значение е степента на възникналите във времето повреди и тяхното естество – дали се дължат на въздействието най-вече на природните сили или са налице конструктивни проблеми. Във втория случай, преди възстановяването трябва да се обърнем към проектант–конструктор, който да оцени естеството на проблема и да даде правилното решение за действие.

Ако причините са само от въздействието на външни фактори върху фасадата, Баумит е разработила няколко лесни и изгодни начина, които да позволят на всяка фасада бързо да възвърне предишния си блясък. Специалистите на Баумит предлага оптимално решение за всички случаи – монолитна или  панелна фасада, изолирана или неизолирана, само замърсена повърхност или пукнатини и замърсявания.

Точна оценка и подготовка на основата

За да се прецени във всяка конкретна ситуация кой от методите на саниране е най-подходящ, трябва да се направи точен анализ и да се препоръча как предварително да бъде третирана основата. Повърхността на старата фасада трябва да бъде почистена от органични (гъбички, мухъл) замърсители, трябва да се измие/измете, за да се отстранят мръсотията и нездраво свързани частици. Преди началото на ремонтните работи трябва да се провери, дали стените са сухи и достатъчно здрави, без наличието на изветрели, ронещи се или подкожушени мазилки и/или бои.

Визуално реновиране без наличие на пукнатини

BAUMIT

Ако цветът на фасадата  е само избледнял или повърхността е леко замърсена, реновирането се изразява в полагане на два слоя фасадна боя Баумит Колор.

BAUMIT

Може да се избере според нуждите между самопочистващата се Баумит НанопорКолор, силно водоотблъскващата Баумит СтарКолор или подходящата за всички основи Баумит ПроКолор.

BAUMIT

Тези три фасадни бои се отличават с изключително добра покриваемост, нисък разход и лесно полагане, а НанопорКолор притежава и самопочистващ ефект.  Разбира се подходящи са и останалите фасадни бои на Баумит – Силикон-, Силикат-, Гранопор- и СтайлКолор.

Визуално реновиране с наличие на микропукнатини

BAUMIT

Наличието по фасадата на много тесни пукнатини (с широчина под 0,5 мм) – не трябва да бъде подценявано. Защото и в малките пукнатини навлиза вода, която през зимните месеци замръзва. Така, ако не веднага, то след година–две водата може да предизвика много по-големи щети. Решението на този случай също не представлява проблем за нас – фасадата се нуждае от един слой Баумит ФилПраймер – грунд, който премоства и запълва пукнатините с малък диаметър.

BAUMIT

След като те вече са загладени и „изчезнали”, както в предходния случай, се продължава с полагането на два слоя боя Баумит Колор и резултатът е перфектен.

Визуално реновиране с Баумит МултиУайт при пукнатини по-големи от 0,5 мм или  наранени стени

Как да се постъпи, когато пукнатините са по-големи от 0,5 мм или когато стените в отделни участъци са наранени? В тези случаи намесата, свързана с ремонт е неотложна! Защото колкото е по-голяма пукнатината, толкова повече вода може да проникне през нея и да повреди трайно стената. За съжаление ремонтът тук изисква по-големи усилия, но Баумит предлага и сега две лесни и бързи решения.

BAUMIT

На помощ идва продуктът Баумит МултиУайт, специално разработен за оптическо реновиране на фасадни повърхности – топлоизолационни системи или минерални мазилки. Иновативната му формула го прави много еластичен и силно водоотблъскващ. Той може да бъде използван като свързващ мост, като шпакловка върху бетон или като завършваща мазилка с пердашена структура. Става за вътрешна и външна употреба, може да се преработва ръчно или машинно. Полага се на слой с дебелина от 3 до 5 мм в комбинация с интегрирана в него стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс. Благодарение на специалната рецептура на Баумит МултиУайт се получава здрав и стабилен във времето слой, който трудно може да бъде разрушен от природните стихии. Баумит МултиУайт е с бял цвят и се структурира лесно.

Положен на фасадата, Баумит МултиУайт създава перфектна основа за нашите две решения за реновиране. При едното, върху основата от Баумит МултиУайт  се нанасят на два слоя фасадните бои Баумит Колор.

BAUMIT

При второто, за по-голяма сигурност боята може да бъде заменена с някоя от нашите висококачествени пастообразни външни мазилки, например Баумит НанопорТоп, СиликонТоп или СиликатТоп. Тези изключително устойчиви крайни покрития увеличават многократно сигурността и защитата на Вашата фасада.

BAUMIT

Остава да изберете подходящите цветове от каталога Life

Използването на предложените методи за оптическо реновиране на фасадата в комбинация с цветовите решения на Баумит, изразени чрез системата от цветове Life, може да предаде нов модерен изглед на Вашата фасада или да възвърне блясъка на оригиналния й вид. Баумит Life дава безкрайни възможности на фасадния дизайн, така че всеки да може безпрепятствено да осъществи своите творчески идеи!

Баумит България

Baumit предлага всичко за фасадата - топлоизолационни системи, мазилки, бои. Топлоизолационните системи “Баумит” са икономически изгодни, трайни във времето и намаляват разходите за отопление до 50%.

Прочетете също: