pixel

Термофлекс® Mosaic – надеждността на мозаечните мазилки в богата гама от цветове

marisan

Мозаечните мазилки представляват тънкослойни, органично свързани декоративни мазилки, които се състоят от натрошени кварцови частици с различни форми и размери, преливащи в многообразна гама от цветове. Мозаечните мазилки могат да бъдат съставени и от ситно натрошени пъстри мраморни или гранитни парчета. Предлагат се под формата на готови за полагане, пастообразни смеси.

Тяхната завидна здравина и устойчивост, както и интересната и нестандартна визия, която придават на повърхността, върху която са положени, ги прави особено популярни и предпочитани за приложение и декоративно оформяне както в интериора, така и на цели фасади или отделни фасадни елементи.

marisan

Свойства и предимства:

– силно водоотблъскващи качества;
– устойчивост на големи механични натоварвания;
– висока устойчивост на тежки атмосферни условия и UV лъчи;
– устойчива на замърсявания, обезцветяване и стареене;
– висока адхезия към множество видове повърхности;
– голяма паропропускливост;
– широко многообразие от цветове.

Области на приложение

Свойствата и предимствата, които мозаечните мазилки Термофлекс® Mosaic притежават, определят и областите на тяхното приложение – при повърхности, подложени на висок човекопоток, променливи атмосферни условия и значителен механичен натиск. Особената механична якост, водо- и студоустойчивост на този тип мазилки са гаранция за дълготрайност на експлоатационните качества на положения слой.

Мозаечните мазилки Термофлекс® Mosaic са най-предпочитаният избор за изпълнение на цокъла и елементите в ниските участъци на сградите. Това се дължи на факта, че цокълът е най-уязвимият и подложен на механично въздействие участък от фасадата, което изисква особено внимание при неговото изпълнение. Препоръчват се за употреба и при елементи на сгради, подложени на продължително въздействие на атмосферна и битова влага като стени на открити тераси и балкони.

Този тип мазилки намират приложение също така и при декоративното оформление на архитектурни детайли, акценти и орнаменти, както в екстериора на сградите, така и в техния интериор. Търговските и офис площи, както и разположените в тях заседателни зали, помещения за конференции, чакални, магазини и други са пример за помещения, често изпълнявани с мозаечни мазилки. Поради засиленото движение, присъщо за тях, често се случва хората да установяват контакт със стените – да се облягат и допират, което изисква от финишното покритие, с което е изпълнена съответната повърхност, да бъде устойчиво на механичен натиск и резистентно на цветови промени, избеляване, обезцветяване и почистване. Подходящи са и за полагане в коридори, стълбища и фоайета.

Начин на работа

От възлово значение за дълготрайното качество на основата, върху която се полага мозаечна мазилка, е нейната предварителна подготовка. Тя трябва да бъде добре почистена и изсушена като се премахнат всички механични частици като прах, наслоения и други. Предварително трябва да се премахнат и всички ронещи се участъци и нездрави слоеве от основата. Наслоенията от варовик, както и стари бои и оцветени покрития трябва да бъдат отстранени механично. Впоследствие основата трябва да бъде грундирана с цел да се подобри адхезията и да се подсигури качеството на финишния слой.

Мозаечните мазилки не са подходящи за нанасяне върху остарели варови и топлоизолационни мазилки. Не трябва да се полага при валежи и върху замръзнали основи. Не се препоръчва нанасяне върху хоризонтални повърхности, както и основи, които предварително не са добре защитени от проникване на влага. Въпреки силно изявените си водоотблъскващи свойства, мозаечните мазилки не могат да заместят традиционната хидроизолация! Преди тяхното полагане на места, подложени на големи водни натоварвания, се препоръчва те да бъдат предварително хидроизолирани.

За какво да внимаваме?

– Предварителната подготовка на основата, преди полагане на мазилката трябва да бъде осъществена с грунд Термофлекс® Colour Primer, притежаващ сходен цвят с този на мазилката, тъй като след изсъхване има възможност основата да прозира;

– Нанасянето на мазилката се извършва с маламашка, като впоследствие нейното заглаждане и изравняване изисква прилагане на по-голям натиск. Това се налага заради частиците и камъчетата, съдържащи се в материала;

– Характерно за прясно нанесената мозаечна мазилка е нейния млечно бял цвят. След изсъхване, покритието добива прозрачност като остава цвета на вложените камъни и натрошени частици;

– Температурата на въздуха, основата и сместа по време на полагането и в периода на съхнене трябва да бъде най-малко +5°С;

– По време на полагане и след това, фасадата трябва да се предпази и от директно слънчево греене, дъжд или силен вятър, което може да стане с фасадна мрежа;

– Времето за съхнене на мазилката зависи от влажността на въздуха и температурата. При по-ниски температури, покритието ще изсъхне по-бавно.

Дизайн и цветови възможности

Цветът на мозаечните мазилки се придава от оцветените камъни и кварцови частици. Това, само по себе си, е гаранция за дълготрайната наситеност на цвета и красивата визия на покритието. В състава на мозаечните мазилки Термофлекс® Mosaic могат да бъдат комбинирани множество различни по цвят фракции. Най-популярни са вариантите с един, два, три или четири цветови комбинации.

Освен в широка палитра от цветове и нюанси, мозаечните мазилки Термофлекс® Mosaic могат да бъдат изработени от различни по едрина фракции, които определят съответно и дизайна на тяхната повърхностната структура – която да бъде съставена от фини, средно големи или едри частици.

За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог.

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: