pixel

В Швеция построиха жилищен блок изцяло от кедър

kushta ot kedar

Шведското архитектурно студио Wingardhs е изградило красив осеметажен жилищен блок изцяло от чисто дърво. Наречен „Strandparken“, той се намира в предградието Зундбайберг на Стокхолм и е първият от четири блока, планирани за това място. Този уникален архитектурен шедьовър предлага уютна, достъпна и устойчива среда за живеене. А според архитектите той е „може би най-високата жилищна сграда в света, направена изцяло от дърво“.

kushta ot kedar 1

Блокът е издигнат по възложение на разработчик Folkhem. „Кулата“ крие в себе си 31 апартамента, разпределени на осем етажа. Сградата е проектирана с цел да се проучи потенциалът на изграждане на многофамилни жилища, които да се предлагат на жителите на разумна цена и да осигуряват приятна, устойчива и екологична среда за живеене. Формата на архетипните къщи черпи вдъхновение от традиционните шведски къщи от дървен материал. Покривът е скатен, проектиран за тежките зимни условия.

kushta ot kedar 1

Eкстериорът на сградата e напълно облечен в малки плочки от кедрово дърво. Пак с дърво с облицовани и естествено осветените интериорни пространства, минималистично обзаведени. Носещата конструкция също е изработена от дърво – масивно, добито от местни източници. И тъй като подобна конструкция е много лека, тя е закрепена към основата с метални пръти. Рециклируемите естествени материали не само допринасят за по-сухия и по-топъл дизайн, но и излъчват прекрасен аромат из целия интериор.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: