Агенция пътна инфраструктура изплатила над 12 млн. лв. на „Автомагистрали-Черно море“ АД

агенция пътна инфраструктура

 Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е изплатила досега на строителното дружество „Автомагистрали – Черно море“ АД над 12 млн. лв. за обекта Шумен-Белокопитово от Автомагистрала (АМ) „Хемус“, съобщават от пресцентъра на АПИ.

В сумата влизат аванс и сертифицирани строително-монтажни работи, уточняват от агенцията.
Днес работниците от „Автомагистрали – Черно море“ АД излязоха на мирен протест в Шумен. От дружеството твърдят, че АПИ им дължи над 12 млн. лв за извършените строителни дейности по този участък от автомагистралата.
Над 350 работещи в „Автомагистрали – Черно море” АД се събраха днес пред сградата на Областния съвет в град Шумен, съобщават междувременно от КНСБ. Те са изразили недоволството си от поредния случай, в който АПИ не изплаща дължимото за извършени от дружеството дейности, вследствие на което работниците и служителите не са получавали работни заплати за април и май 2014 г.
След протеста е било сключено споразумение между синдикалната организация на КНСБ към „Автомагистрали – Черно море“ АД и изпълнителния директор на предприятието, с което той се задължава да изплати работните заплати на персонала за месеците април и май 2014 г. в размер на 1 080 341 лв. в деня на постъпване на сумите по сметката на дружеството.
Работещите в дружеството заявиха, че при липса на адекватни действия от страна на АПИ и Министерство на регионалното развитие ще предприемат действия по блокиране на държавни институции и възлови пътни артерии.
В петък синдикалният лидер на КНСБ във фирмата Господин Янков обяви, че от дружеството искат поне 8 млн. лв. от цялата сума, за да може фирмата да се разплати с контрагентите и да продължи работата си.
По думите на АПИ обаче от строителя до момента не са постъпвали сертификати, отчитащи изпълнените строителни дейности през тази година.
Днес АПИ е изпратила писмо до изпълнителя с покана за внасяне на сертификати за извършените строително-монтажни работи.
Ресорният министър Десислава Терзиева също съобщи преди дни, че за 2014 година няма изготвен и приет график за изпълнение на строително-монтажни работи на обекта. Тя уточни, че в договора няма предвидена клауза за заплащане на доставяни или произведени материали за обекта и такива суми не се дължат.
Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране на изграждането на участъка Шумен – Белокопитово от АМ „Хемус“.
След осигуряване на финансирането за обекта ще може да се разплатят извършените и сертифицирани строително-монтажни дейности, твърдят от АПИ.
Източник: investor.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: