pixel

България очаква над 1,2 млрд. евро инвестиции за 2014 г.

svetoslav mladenov

1,2 млрд. евро чужди инвестиции за тази година се очаква да влязат в България, обяви шефът на агенцията за инвестиции Светослав Младенов. Прогнозата е според заявени 28 проекта, които щели да открият и 22 600 нови работни места.

За сравнение – за м. г. инвестиции отвън бяха 1,092 млрд. евро. Те били с 22 млн. повече от 2012 г., а според Младенов само ние и Румъния от целия ЕС сме успели да привлечем повече пари от чужбина.
Основни инвеститори в България са компании от Холандия и Австрия в сектори като преработвателна промишленост и транспорт.
Една от силните страни на България за привличане на инвеститори било доброто стратегическо положение на страната ни, осигуряващо достъп до пазарите в Европа, Русия и Близкия изток. Положителен ефект имало и от ниските данъци и нулевият за региони с висока безработица, както и образованата ни работна ръка.
Инвеститорите били привлечени и от атрактивните цени на активите, особено на имотите, посочи още Младенов.
Като слаби страни на страната ни от агенцията отчитат административната тежест. Друг проблем е съсредоточаването на 85% от работната сила в големите градове, което ограничавало географското разпределение на проектите. Негативи носела и недобре развитата инфраструктура.
Според Младенов намаляването на рейтинга на държавата не се отразява на инвестициите. Изследване показвало, че България по отношение на условията за инвестиции е на еднаква позиция с Испания, Италия и Португалия. В престижната А група са Германия и Австрия.
Рекламните кампании по чужди медии не довели до привличане на повече инвеститори, казаха още от агенцията. Все още не можем да привлечем и китайски компании, които имат планове за покупка на предприятия с развити пазари в Европа.
Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: