Огромен квартал, свободен от автомобили, в Шънджън, Китай

Архитектурното бюро NBBJ разкри детайли за създаването на свободен от автомобили квартал в Шънджън, Китай, предназначен за китайската технологична компания Tencent. Новият квартал, наречен Net City, ще бъде развит на парцел от 2 млн. кв. м. на полуостров до терминала за контейнери Dachan Bay. Проектът ще включва офиси, домове, паркове и развлекателни центрове.

В Net City няма да има пътища за автомобили. Жители, работещи и посетители ще се придвижват пеша, с колела и метро. Фериботи ще осигуряват обществен транспорт по водните пътища. „Проектирането на зона без автомобили е възможност за преосмисляне на градовете за хората. Типичното градско планиране е силно лимитирано, тъй като почти изцяло се основава на пътна мрежа за автомобили. Проектирането на квартал с много малък брой автомобили осигурява голяма гъвкавост за създаване на решения, които са органични и насочени към човека“, споделят от NBBJ.

Терасираните сгради с височина от един до 30 етажа ще гледат към крайбрежната ивица. След завършването му Net City се очаква да приюти до 80 000 жители и служители на офиси. NBBJ предлагат засаждането на мангрови гори по крайбрежието като естествена защита от наводнения. Специални сензори ще се използват за регистране и предупреждение за наводнения. Net City ще бъде част от инициативата Спондж Сити в Китай за нови градски зони с по-екологична защита от наводнения и система за контрол и управление на водния поток. Фотоволтаични панели ще осигурят чиста електроенергия енергия за квартала.

Очаква се проектът да бъде завършен на три етапа през следващите седем години.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: