pixel

Още глоби за общините по екопроекти с пари от ЕС

okolna sreda

Министерството на околната среда ще наложи допълнителни глоби за екопроекти, финансирани от еврофондовете. Санкциите са за проблеми с обществени поръчки по програма “Околна среда” на общини и държавни ведомства. Ведомството вече е изпратило на Европейската комисия предложение за новите санкции, казаха от Брюксел пред “Труд”.

Глобите са в допълнение на вече наложените 97 млн. лв. финансови корекции. От екоминистерството не успяха да отговорят вчера каква е сумата на допълнителните санкции и по кои проекти са наложени. Информация не дадоха и от Брюксел. Глобите вероятно ще са за сметка на получателите на евросредства – основно общини, което може да застраши финансите им.

С налагането на санкции по проблемни проекти екоминистерството се надява да убеди ЕК да размрази плащанията по “Околна среда”. Те бяха спрени в края на миналата година и още няма решение дали да бъдат възстановени.

“Анализираме информацията за възможните допълнителни санкции. Резултатът от анализа ще бъде изпратен на управляващия орган (дирекция в екоминистерството – б.а.) в следващите седмици. Заедно с това ще изпратим и информация за нерешените въпроси”, обясниха от ЕК. Това означава, че средствата по програмата, с които се правят основно водопроводи, канализация, пречиствателни станции и нови депа за отпадъци, едва ли ще бъдат пуснати до края на юли. Такъв срок си постави назначеният наскоро екоминистър в оставка Станислав Анастасов. Подобни са и очакванията на предшественичката му и настоящ евродепутат Искра Михайлова. В понеделник тя заяви, че според нея плащанията по програмата ще бъдат размразени до дни – в края на юли или началото на август.

В същото време от март общините не получават пари и от националния бюджет за свършеното по проектите. Затова някои местни власти вече бавят плащанията към строителните фирми. Това е и причината наскоро Камарата на строителите в България да призове компаниите да замразят работата по ВиК инфраструктурата и депата за отпадъци до пускането на парите.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: