Графитена гъба преобразува слънчевата енергия в пара

grafitena guba

Изследователи от Катедрата по машиностроене при Технологичния институт в Масачузетс са разработили проста графитена „гъба“, която просмуква вода и я се загрява с помощта на слънчевите лъчи. Гъбата превръща водата в пара, която може да се използва за пречистване на вода или като източник на енергия. Направена от евтин материал и с 85 процента ефективност, „гъбата“ има потенциала да се превърне в изключително рентабилен източник на слънчева енергия, система за добив на чиста вода и на енергия – за отдалечени и развиващи се райони по целия свят.

grafitena guba

Порестата, подобна на сюнгер структура на „гъбата“ се състои от слой от графитни люспи върху слой от въглеродна пяна. Изолационната въглеродна пяна държи структурата на повърхността на водата, а когато слънчевата светлина достигне повърхността на конструкцията, тя създава гореща зона вътре в графита. Чрез капилярната пропускливост на материала водата се изкачва нагоре по порите на материала и се изпарява във вид на пара. Колкото по-интензивна е слънчевата светлина, толкова повече пара се произвежда.

Досега всички системи за генериране на електричество чрез пара, добивана посредством слънчева светлина, са изисквали широкомащабни системи от огледала и лещи, за да концентрират слънчевата светлина. По-новите методи, използващи наночастици, пък изискват слънчевата енергия да бъде концентрирана 1000 пъти повече от наличната в ормален слънчев ден. „Гъбата“ от графит изисква само 10 пъти по-голяма интензивност на обикновената слънчева светлина, което означава драстично намаляване на разходите и необходимата инфраструктура. Самият графитен компонент на „гъбата“ също се създава по разходно-ефективен начин: графитът се поставя в микровълнова печка и бива „експандиран“, бълбукайки до образуването на „гнездо“ от силно порьозни люспи.

Водещият разработчик на проекта Хади Гасеми казва: „Парата е важна за обезсоляване на морската вода, за много хигиенни системи и стерилизация. Особено в отдалечените райони, където слънцето е единственият източник на енергия, системата може да генерира пара от слънчева енергия, което би било много полезно“.

„Гъбата“ е все още в начален стадий на развитие и има потенциала да стане още по-ефективно решение чрез леки промени в използваните материали.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: