pixel

Соларите ще се изплащат 21 г.

solar

Новите електроцентрали за слънчев ток ще се изплащат за над 21 години при срок на експлоатация от 20 години.

Това изчислиха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА), след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложи ново намаление на цените им в петък.

От регулатора предлагат намаление с до 63% при фотоволтаичните централи, до 22% за вятърните и до 4,20% за малките водни мощности. От асоциацията обмислят какви мерки да вземат и дали да подадат жалба в ЕК.

Към изчисленията си БФА са добавили вече въведената от началото на годината такса за достъп, която централите плащат на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), както и въведения данък върху приходите им.

„Изглежда, има нова политика – да се насърчава развитието на централи, работещи с биомаса и дърва.

Техните цени скачат с до 0,27% според доклада на ДКЕВР. Но при липса на енергийна стратегия не е ясно кой точно налага тази политика и защо“, коментира пред „Труд“ Меглена Русенова, председател на БФА. По думите и този път цените не са били обсъждани с бранша. Очаква се днес в ДКЕВР да бъдат представени официалните позиции на комисарите за новите цени.

От регулатора не планират да намалят цената на тока допълнително заради поевтиняването на зелената електроенергия. Парите ще бъдат използвани за компенсиране на загубите в НЕК.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: