pixel

Китай използвала повече цимент за 3 години, отколкото САЩ за 100 години

kitai

Китай е използвала повече цимент за последните 3 години, отколкото са използвани в САЩ за целия XX век, според нова инфографика, публикувана в книга на Вацлав Смил и споделена онлайн от Бил Гейтс. Става дума за 6,6 гигатона!

Циментът е един от най-антиекологичните материали в индустрията. Неговото добиване и преработка са енергийно интензивни и замърсяващи, а след изтичане на жизнения цикъл на изградените с него съоръжения рециклирането на цимента е трудно и енергоемко. Именно затова е показателна горната инфографика, особено в светлината на опитите на Китай да строи „зелени“ сгради и небостъргачи.

Китай използва много цимент в строителството, включително и за малките еднофамилни къщи, коментираха онлайн специалисти. Вилите в САЩ и други страни по света се правят от дърво, тухли и други, по-екологични материали.

От друга страна, поради гъстотата на населението си Китай строи предимно високи сгради, които в повечето случаи се правят с цимент, а не от възобновяеми материали. Освен това азиатската страна експериментира с нови проекти като например изкуствени острови – нещо, което също „гълта“ много цимент.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: