pixel

Ремонтът на Централна гара започва през април

tsentralna gara

Обновяването на Централна жп гара в София ще започне в началото на април. Ще има периоди, в които сградата изобщо няма да работи, съобщиха от БДЖ.

„Очакваме разрешителното за строителството да бъде издадено до седмица”, съобщи инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НКЖИ. Той поясни, че то трябва да бъде издадено от Министерство на инвестиционното проектиране (МИП). След това има двуседмичен срок за обжалване. Предвижда се обновяването да започне в началото на април, съобщава „Монитор“.

Общата стойност на модернизацията на гарата е близо 56 млн. лв., които се осигуряват от ОП „Транспорт”.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), която е възложител на проекта, уточниха, че до пълно затваряне на гарата няма да се стигне, защото ремонтът ще се прави на етапи.

„Обновяването ще засегне разписанието на всички влакове”, каза Християн Кръстев, шеф на националния жп превозвач. И коментира, че ще е неприятно за пътниците, но ще трябва да се изтърпи.

Срокът за завършване на ремонта е 18 месеца. Това означава, че гарата трябва да е с нова визия до октомври 2015 г.

„Направленията на влаковете няма да бъдат променяни”, категоричен е Кръстев. И посочва, че измененията ще има в началната и крайна гара. Например когато композицията пристига на Централна гара, като последна спирка може да е гара Подуяне.

Очаква се голяма част от влаковете, които пътуват за Перник да тръгват от Захарна фабрика или да пристигат там. Пренасочване може да има и към гарите Искър и София-Север.

Целта на ремонта е да се укрепи конструкцията на съществуващата сграда, като се модернизира по всички възможни начини и с всички нови технологии.

Предвижда се ремонтът да стане на 2 етапа. Първо да се направи източната, а след това западната част. Сега се освобождава западното крило от работещите в него служители. В проекта е предвидено да се направи хидроизолация на подлезите, водещи към коловозите, и да се подменят ескалаторите.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: