pixel

Улесняване на строителството с дърво

wood

Дървесината е възобновяем ресурс, който в дългосрочен план поема големи количества въглерод. Но строителството с дърво често е по-скъпо и по-сложно, отколкото това с камък или бетон. Изследователската група Flex към Университета за приложни науки в Лайпциг (HTWK Лайпциг) използва дигитални инструменти за планиране, за да подпомогне ренесанса на дървото като строителен материал.

Учените презентираха различни резултати от текущи проекти на търговското изложение Denkmal в Лайпциг. В рамките на събитието стотици изложители представиха актуални разработки в областта на строителството с естествени материали като дърво и глина, както и за строителство, щадящо климата.

На изложбения щанд вниманието привличаха два извити покривни елемента, изпълнени по доусъвършенствания конструктивен метод Zollinger. В продължение на няколко години изследователската група Flex работи върху възраждането на повече от 100-годишния метод за изграждане на покриви на Фридрих Золингер, общински съветник от Мерзебург. „Методът е ефективен и пести материали, но изграждането на покривите е много трудоемко. Освен това с течение на времето те провисват. Ето защо отстранихме недостатъците в дизайна и направихме строителния процес много по-ефективен, като използвахме възможностите на цифровизацията“, обяснява проф. Alexander Stahr.

За разработките си Stahr и екипът му са наградени със златен медал за „изключителни постижения в опазването на исторически паметници в Европа“ на търговското изложение Denkmal през 2016 г. Понастоящем изследователите доразвиват конструктивния метод, за да осигурят икономически ефективно, автоматизирано и цифрово управляемо производство и предварителен монтаж от предприятия за дърводелски и покривни услуги. Заедно със седемте си партньори по проекта от науката и практиката изследователите получават финансиране от Федералното министерство на земеделието в размер на около един милион евро.

wood

Изследователската група представи и помощна система за сглобяване на щендерни стени с помощта на обогатена реалност. Посетителите на изложбения щанд могат да сложат чифт очила за виртуална реалност и с тяхна помощ да свържат върху настолен модел в мащаб 1:3 праговете, профилите, ригелите и рамките в щендерна конструкция. След това те могат да видят положението на дървените елементи „през“ кофражните панели – това е от голяма полза при прецизната работата с пирони, винтове и скоби. Това прави сглобяването на дървените конструкции по-ефективно.

Средноголяма компания от Тюрингия, специализирана в реставрацията на паметници, иска в близко бъдеще да внедри заедно с изследователската група Flex защитен покрив от дърво за станции за е-зареждане. Дизайнът наподобява чашка на цвете и е създаден от Markus Schaller и Christopher Stolle в рамките на обучението им по архитектура в HTWK Leipzig.

Снимки: HTWK Leipzig

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: