pixel

Свързани с температурата промени при мембраните за изолация на бетон

Wolfseal

Независимо дали става дума за голяма строителна площадка или семейна къща, сланата и влагата не са от полза за нито един строителен обект. Някои материали обаче вече позволяват работа и през зимата. Такъв е и случаят с композитните системи за хидроизолация на бетон – някои мембрани са по-подходящи, други по-малко, а трети изобщо не са подходящи. Системите се използват като допълнителен уплътняващ слой в сутеренните конструкции за подобряване на водонепроницаемостта.

Особено в сгради с високи изисквания за използване на вътрешните пространства или там, където бетонни компоненти не са достъпни за по-късно ремонтиране на пукнатини, външното уплътняване на цялата бетонна повърхност е изключително полезно.

Композитната мембрана за изолация на бетон Wolfseal – еластомерна битумна мембрана с вложка от полиестерна вълна на Roland Wolf, е единствената, при която почти не се наблюдава промяна в дължината. На практика свързаната с температурата промяна в дължината на композитната системата за изолация означава, че в зависимост от текущата температура, материалът за уплътняване на дадена повърхност е твърде малко или твърде много.

Wolfseal

Що се отнася до очакваните температурни разлики, трябва да се има предвид, че поради прякото слънчево греене може да се стигне до колебания на температурата на повърхността с повече от 50°C през деня и нощта.

Като се има предвид смяната на слънчево и облачно време, свързаните с температурата промени в дължината се случват няколко пъти на ден. Поради това последващите ефекти от термичните промени в дължината не могат да бъдат избегнати чрез своевременно прилагане на армировка.

Снимки: Wolfseal

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: