pixel

Системи за защита на бетонни зони с оживен трафик

Widopan

Много бетонни сгради са подложени на разнообразни въздействия при ежедневното им използване. Системите за защита на бетонни конструкции поставят специални изисквания към материалите. Повечето повърхности са подложени на механично натоварване от движението на превозни средства и хора. Особено в многоетажните паркинги има и химическо излагане на масла и сол против заледяване или на атмосферните влияния върху откритите пространства.

Системите на Widopan се основават на използването на PMMA смоли. Oтделните слоеве се втвърдяват бързо, което спестява ценно време при използването на това покритие, тъй като се избягва дългото блокиране на засегнатите зони. Това е голямо предимство, особено при натоварен график или при саниране.

Понастоящем гамата включва системите OS 8 и OS 11a, специално проектирани за зони с трафик, и ролковото покритие Widocryl с противоплъзгащи свойства.

Системата OS 8 служи като твърд горен слой за повърхности, които са подложени на механични и химически натоварвания, но не са застрашени от напукване. Тя е тествана и сертифицирана в съответствие с DIN EN 1504-2.

Widopan

Системата Widocryl-OS 8 се основава на течни пластмаси на базата на MMA и кварцов пясък. Widocryl-PG OS 11a е многослойна система за покриване на паркинги, която може да се използва както на открито, така и на закрито. Полагането на слоеве се използва за изграждане на повърхности, по които може да се ходи и да се шофира. Предимството на системата OS 11 в сравнение с OS 8 е способността за преодоляване на пукнатини, защото пукнатините, които се появяват в бетонната конструкция, се абсорбират от покритието OS 11a. С OS 8 от Widopan, от друга страна, те се пренасят върху твърдото покритие. Дебелината на слоя на системата е около 6 мм. Освен това системата OS 11a има хидроизолационен слой, който предпазва и от атмосферните влияния.

Ролковото покритие Widocryl се състои от PMMA смола, смесена с фин кварцов пясък и втвърдител. Класът на хлъзгане е R11. Освен за подове, то може да се използва и за стълбища, балкони или за маркиране на пътеки и маршрути за движение. Предимството на това покритие е най-вече в бързото нанасяне и краткото време за съхнене.

Снимки: Widopan

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: