pixel

Ударно строят на Ропотамо, МОСВ мълчи

ропотамо

Източник: actualno.com

Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват. Строежът няма никакви разрешителни и няма как да има, тъй като всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано, според Закона за защитените територии (чл. 17 и чл. 83, т.2 от ЗЗТ), съобщава разследващият сайт „Биволъ“.

Предприетите мащабни строителни действия грубо нарушават и Заповед №318 от 07.05.1992г. на Министъра на Околната Среда и Водите. Тя ясно и категорично забранява всякакви стопански и строителни дейсности в резервата. Строителните работници обаче са изкопали 18 бр. дупки с размери 1м. на 1м. дълбоки около 1.80м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е също канал дълъг около 30м. и дълбок 0.5м. Заедно с него е направена яма с размер 2м. на 5м. дълбока 2м. която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Според специалисти строящата се постройка ще бъде около 400 кв.м., а старото законно дървено бистро беше 161кв.м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки която е около 30кв.м. С тези свои действия наемателят нарушава Чл.14, 16, 23 то договора с РИОСВ-Бургас за ползване на Бар-Грил Ропотамо. В този случай следва да се приложи Чл.30 или Чл.32 от същия договор. Нанесените до момента щети върху природата на едно от най-уникалните и красиви кътчета в цяла Европа са непоправими, се казва още в публикацията.

Грубо е нарушена е и заповед №РД-379 от 29.03.2005г. на Министъра на Околната Среда и Водите, като на територията на Резервата са изкарани 5 бр. лодки на които се извършва основен ремонт на корпусите и техните двигатели. С тези действия се замърсява с отровни бои, примеси, масла и отпадъчни смеси резервата което е абсолютно забранено. Нарушен е Чл.15 ,17, 24 и 26 алинея 2 точка 2 от договора с РИОСВ за разходка с лодка.

Вместо да преустанови грубите нарушения в резервата, директорът на РИОСВ Бургас е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата. Подобно своеволие е безпрецедентно в защитена територия с най-висока протекция, какъвто е резервата „Ропотамо“, заявяват еко специалисти.

Фирмата, която строи е „Венис Марина“ ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки. „Венис Марина“ е собственост на регистрираната във Великобритания „Стоименов Груп Лимитед“ ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на „Ер Ви Инвестмънт“ ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма „Интертур“, показва справка в Търговския регистър.

От октомври миналата година „Венис Марина“ има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност – разходка с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от скандалния шеф на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, прочул се с разрешението за застрояване в Дюнигейт. В него няма и дума за съгласуване на някакво строителство. Освен това договорът дава екслузивност за тази услуга на фирмата и дори я задължава да гони всички други лодки от реката. „Венис Марина“ е избрана от Бойчо Георгиев след съмнително обявен конкурс, чиито условия не са били достъпни от интернет сайта на инспектората. Според официални данни подадени пред Административен съд, данните за конккурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били умело скрити в интернет. Това е станало като е „бъгнат“ сайта на РИОСВ-Бургас и е изместен от 15 на 16 сървър в „Хост БГ“. Поради тази „маневра“ сайтът не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено от там са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен за потенциалния печеливш. Този сигнал е станал предмет на съдебно дело срещу процедурата на РИОСВ и би трябвало да бъде внимателно проверен за корупционни интереси от МВР и Прокуратурата.

Бургаският шеф-еколог Бойчо Георгиев се прочу след като избухна скандалът „Дюнигейт“. Именно той даде екологично разрешение за строеж на жилищен квартал върху 29 дка защитени дюни според Натура 2000. Разследване на Биволъ показа, че Георгиев е извършил грубо нарушение, одобрявайки строителство на дюните с драстично завишени строителни параметри.

Преди да стане държавен служител, Бойчо Георгиев е еколог в Лукойл. Счита се, че той е лично протеже на Валентин Златев, което има задачата да прикрива непрекъснатите тежки обгазявания на общината с отровни газове от Нефтохим. Разследване на Биволъ показа също, че той разполага с луксозен автомобил „Ауди“, който според обясненията му бил „предоставен от приятел“. Георгиев беше заснет да се вози в джип „Ауди Q7“ заедно с шефове на скандалната фирма СЛЕ Груп, започнала застрояването на дюните. Той обаче се оказа недосегаем и беше защитен лично от бившата министърка на екологията Нона Караджова, която отказа да го уволни, дори след обещанията на премиера Борисов.

На фона на наследството от огромния скандал с Дюнигейт и продължаващите безобразия като това строителство в резерват „Ропотамо“, служебният министър Юлиян Попов афишира жизнерадостен оптимизъм. Той заяви, че открил в МОСВ „перфектна организация, с фантастични експерти“. Подобен оптимизъм бившият публицист от Лондон Юлиян Попов демонстрира и през 2010 г., подписвайки във в. Дневник похвално слово за управлението на ГЕРБ.

Официалното питане на Биволъ до МОСВ за скандала срещнало мълчание. Ресорният служител по сигналите за корупция Георги Йончев не бе на работа. Заместващата го г-жа Марияна Кулова, заявила че няма никаква информация за каквито и да е действия в резервата „Ропотамо“. Биволъ потърси за коментар и информация зам. министър Евдокия Манева, но тя не можа да бъде открита. Нейната секретарка обеща да й предаде питането ни и обеща, че м-р Манева ще върне обаждане, ако прецени. Обратна връзка досега обаче така и няма. Очевидно за МОСВ грубото погазване на законите за защита на природните ни резервати не са от такова значение, колкото комфорта на мутрите, превърнали уникалните природни богатства на България в свой заден двор, се казва в края на разследването на Биволъ.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: