pixel

Изграждат десет веломаршрута на Витоша

витоша

Източник: vesti.bg

От тази пролет започва ремонт на чешмите в Природен парк „Витоша“, съобщи пред БТА Силвия Арангелова, експерт по туризма в дирекцията на парка.

Ще бъдат възстановени чешмите в местностите Златни мостове, Дендрариума, по алеята от Златните мостове към кв.“Владая“, при хижа „Кумата“, в местността Боерица, по алеята от Златните мостове към хижа „Кумата“ (на разклона за хижа „Боерица“), в местността Яворова поляна, до хижа „Алеко“, при Симеоновските езера, в местностите Офелиите и Меча поляна, край селата Бистрица и Железница, и в местността Игликина поляна.

Ремонтите са част от предвидените дейности по проект „Дейности по устойчиво управление на Природен парк Витоша“, финансиран по оперативна програма „Околна среда“.

Общата стойност на проекта е 5 240 300 лв, от които от Европейския фонд за регионално развитие са 4 454 255 лева, а национално съфинансиране е 786 045 лв.

В полза на велотуристите е една от основните дейности по проекта, която ще започне тази пролет.
Експертите разработват десет веломаршрута с определени нива на трудност, предназначени за различни целеви групи.

Маршрутите ще бъдат описани, оформени и маркирани, като трасетата са избрани с цел да бъдат използвани от любители на планината с различни и специфични интереси и нужди.

Част от маршрутите са кв. „Драгалевци“ – Драгалевски манастир – Боянско езеро – кв. „Бояна“ – кв. „Драгалевци“; с. Чуйпетлово – м. Църнел – м. Асланов рид – с. Чуйпетлово; с. Чуйпетлово – подножието вр. Смильо – м. Пчелище – м. Даута – с. Чуйпетлово; с. Ярлово – Букапреславски проход – м. Орлекови кошари – м. Шуматица – вр. Смильо – м. Градище – с. Ярлово.

Най-леки са два от маршрутите – пътеката за ски бягане при х. „Ведра“ и пътеката за ски бягане при х. „Сълзица“. Те са подходящи за деца и по-неопитни велосипедисти.

Предвидено е и даунхил трасе в района на Драгалевския лифт.

За да се избегнат срещи с туристи, ще бъдат поставени специални табели за повишено внимание на местата, където трасето се пресича с пешеходни маршрути.

Специалистите искат да маркират и доста сложен спускачески маршрут – Златните мостове – Княжево.

Най-хубав, по мнението на Арангелова, е предвиденият маршрут кв. „Владая“ – Водпроект – Калето – обиколната пътека над селата Мърчаево и Рударци – с. Кладница.

Споделен с туристи ще бъде маршрутът по водоравната обиколна алея, по него също ще има участъци за начинаещи велосипедисти.

До края на март ще бъде обявена процедура за категоризация на веломаршрутите. Целта е да няма неприятни изненади за велотуристите и да попаднат на труден или непреодолим участък.

През пролетта ще започне и ремонт на част от туристическата инфраструктура в парка.

Ще бъдат възстановени заслоните при м. Меча чешма, при пещерата Духлата, в м. Живата вода, при с. Боснек, на алеята от кв. „Владая“ към Златните мостове, по поречието на р. Рударщица край с. Рударци, на разклона за Копитото, в м. Слънчев рид и в м. Железни врата.

Ще бъде възстановен и кътът за отдих при с. Рударци, по поречието на р. Рударщица.

До лятото ще се ремонтират и алеята от х. „Кумата“ към Златните мостове, която има дължина 1,68 км. Ще бъде възстановен и алейният маршрут и от кв. „Владая“ към м. Тихия кът, който е с дължина 3 км.

Сред предвидените дейности по проекта за пролетно-летния сезон са още разработване и реализиране на проекти за рекултивация на каменните кариери в района на селата Владая, Мърчаево, Рударци и Кладница за осигуряване на безопасност за туристите.

Ще бъде оборудван и екологично-информационният стационар „Белите брези“. Експертите от парка ще наблюдават и регистрират туристическия поток, ще разработят и програма за работа с доброволци.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: